Lázadoznak a bűz ellen a Patarétre száműzött romák

Lezárták a szeméttelep bejáratát, feltartóztatták a szemétszállító teherautókat.
Hirdetés

Tiltakozó romák zárták le ma (kedden) a pataréti szeméttelep bejáratát. A 2010-ben a Coastei / Karjala utcai lakásokból kilakoltatott családok azért nem engedték be a szemétszállító teherautókat az ideiglenes hulladéktelepre, mert így fejezték ki elégedetlenségüket a Pataréten számukra biztosított  modulárisnak és szociálisnak nevezett lakásokkal szemben, melyek közvetlenül a szeméttelep szomszédságában húzódnak. Azt követelték, hogy Emil Boc polgármester halgassa meg őket, és orvosolja a panaszaikat.

A délutáni órákig 6-7 szemétszállító torlódott fel az út mentén. A tüntető családok táblákon üzentek az illetékeseknek, igazságot követelve, és kivégzőtáborhoz hasonlítva a pataréti romanegyedet. „Egyenlőek, nem törvénytelenek vagyunk!”, „Gyermekeink megbetegszenek!”, „Ne kötelezzenek bennünket a bűz elviselésére!” – ilyen és hasonló üzeneteket írtak fel a táblákra. A lakosok arra panaszkodnak, hogy még az ablakaikat sem tudják kinyitni, hogy szellőztessenek. Patarétnek ezen a részén 300-an élnek, köztük mintegy 130 gyerek.

A tüntetés miatt a szemétszállító cégek várhatóan késéssel gyűjtik be a háztartási szemetet – erősítették meg az illetékesek a Ziar de Cluj-nak. A helyszínre a helyi rendőrség és csendőrség is kivonult, a tüntetők – miután úgy ítélték meg, hogy eleget hallatták a hangukat –  átengedték az utat a szemétszállítóknak, de a következő napokban hasonló tiltakozások várhatóak. 

Hirdetés