Jogerős a román drogcsempész halálos ítélete

Malajziában ítélték el a prahovai fiatalembert.
Hirdetés

Megerősítette kedden a malajziai szövetségi ítélőszék a román kábítószercsempészre első fokon kiszabott halálos ítéletet – tájékoztatott a bukaresti külügyminisztérium.

Ionuţ Gologan egyetlen esélye a halálos ítélet végrehajtásának elkerülésére az, ha szövetségi állam szultánja kegyelemben részesíti. Gologan ügyvédjei a következő időszakban nyújtják be a kegyelmi kérvényt, annak elbírálásáig az ítélet nem hajtható végre.

A román külügyminisztérium szerint Malajziában éppen zajlik a halálos ítéletekről szóló törvényes előírások módosítási folyamata, a maláj hatóságok pedig bejelentették, hogy a törvény módosításáig felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását.

A Prahova megyei fiatalembert 2012 nyarán tartóztatták le a kuala lumpuri repülőtéren, miután a poggyászában másfél kilogramm metamfetamint találtak. Malajziába utazása előtt Gologan Németországban került kapcsolatba egy kábítószercsempész hálózattal. Gologant 2012 októberében első fokon kötél általi halálra ítélték.

Malajziában és több más délkelet-ázsiai országban rendkívül szigorúan büntetik a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, csempészésért általában halálbüntetés jár.
 

Hirdetés