Az SZNT tüntetést hirdet a Székely szabadság napjára

A bíróság engedélyezte a felvonulást Marosvásárhelyen, Dorin Florea polgármester magasról tesz rá. Izsák Balázsék viszont mindenképpen mennének.
Hirdetés

Tüntetésre hívja a székelyföldi autonómiatörekvések híveit március 10-re, a Székely szabadság napjára Marosvásárhelyre és Románia külképviseletei elé a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Izsák Balázs SZNT-elnök arra buzdította Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg a Székely szabadság napjáról,

aki pedig teheti, menjen Marosvásárhelyre,

hogy békésen, méltósággal nyilvánítsa ki a közösség autonómiaigényét. Az SZNT elnöke arra kérte a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, hogy legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Kérte ugyanakkor a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy március 10-én Románia külképviseletei előtt fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

„A Székely szabadság napján megszámláltatunk itthon és a nagyvilágban. Készüljünk úgy, hogy ne találtassunk híjával!” – fogalmazott Izsák Balázs. Megjegyezte, hogy a hatóságok általi megszámláltatás mellett „megmérettetik hűségünk hagyományainkhoz és céljainkhoz,

megmérettetik kollektív bölcsességünk és méltóságunk,

megmérettetik az erkölcsi erő, amely tizennegyedik éve szembesíti a román hatóságokat és ország-világ közvéleményét a székelyek akaratával”, a területi autonómia követelésével.

Részlet a közleményből:
„Véget kell vetni a székelységet sújtó hatósági zaklatásoknak, a székely jelképek és a magyar nyelv üldözésének, véget kell vetni a közvetlen és a közvetett diszkrimináció alkalmazásának az ország magyar nemzetiségű polgáraival, a romániai magyar nemzeti közösséggel szemben. Elölről kell kezdeni a társadalmi párbeszédet az ország közigazgatási átszervezéséről, mert nem fogjuk elfogadni, nem fogjuk tűrni, hogy Székelyföldet a jog és ésszerűség ellenére, Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak megszegésével egy román többségű közigazgatási régióba belekényszerítsék.”

Emlékeztetett arra, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban már 2015 tavaszán bejelentette az idei tüntetést és felvonulást. A hivatal elhárította a rendezvény tudomásul vételét, de január 8-án a Maros megyei törvényszék kötelezte a polgármestert és a várost, hogy az előzetes bejelentésnek megfelelően vegye tudomásul a rendezvényt.

Hirdetés

Dorin Florea polgármester kijelentésére, mely szerint a városvezetés etnikai konfliktusoktól tart, Izsák Balázs kijelentette: Marosvásárhelyen

akkor voltak etnikai jellegű konfliktusok, amikor ezt az állami hatóságok akarták,

a többséget a magyar közösség ellen uszították és a támadást meg is szervezték: „Meggyőződésünk, hogy ma a román hatóságoknak, ellentétben a kilencvenes évekkel, nem érdeke egy etnikai konfliktus megszervezése, ezért a törvénynek megfelelően fogják biztosítani a rendezvény békés lefolyását” – fogalmazott hétfői közleményében Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Mint ismeretes, a vásárhelyi polgármesteri hivatal a 2014-es incidensekre hivatkozva tavaly betiltotta a felvonulást, az SZNT pedig nem is szervezett tömegrendezvényt. Idén azonban

Marosvásárhely polgármesteri hivatalát bírósági ítélet kötelezi

arra, hogy engedélyezze a szabadságnapi felvonulás megtartását. Dorin Florea ettől nem hatódott meg, és kijelentette, hogy minden törvényes eszközt felhasznál a demonstráció megakadályozására, valószínűleg óvást nyújt be a bírósági határozat megakadályozására.

Hirdetés