Cioloş: csak óvatosan a migránskvótákkal!

A tagállamok befogadóképességét kell elsősorban figyelembe venni – mondja.
Hirdetés

Nem tetszik Dacian Cioloş miniszterelnöknek a migránsok kvóták szerint elosztását célzó, európai bizottsági terv, és ezt nem is rejtette véka alá: a kormányfő egy, a Le Monde című francia lapnak adott interjúban kijelentette, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie a tagállamok jellegzetességeit a menekültek szétosztásakor, a közösségen kívülről érkező bevándorlók matematikai képlet alapján történő szétosztása nem jó megoldás.

A kormányfő, aki a múlt héten tárgyalt Párizsban, kifejtette: Románia elfogadta, hogy részese legyen a migránsok befogadását célzó tervnek, ugyanakkor jelenleg az akadályoztatva van, mivel több állam nem fogadja el a kötelező kvótákat.

„Készen állunk arra, hogy vállaljuk a felelősséget, a képességeink korlátai között. Én ezt értem szolidaritás alatt. Vendégszeretőnek és nyitottnak kell lennünk, de realistának is, másként felelőtlenek lennénk. Romániában nincs meg a nem európai bevándorlók befogadásának hagyománya, mint egyes nyugat- és dél-európai országokban. A tolerancia és a szolidaritás egy dolog, a befogadóképesség egy másik” – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette: a migránsoknak képesnek kell lenni integrálódni a befogadó állam kultúrájába és társadalmába. Cioloş közölte: támogatja az Európai Bizottság arra irányuló kezdeményezését, hogy megerősítse a közös uniós határőrizeti szervet (Frontex) a határvédelmi szervek új, közös testületének létrehozásával. „míg nem vagyunk képesek ellenőrizni a bevándorlást, nehéz a bevándorlók elosztásával kapcsolatos párbeszédet folytatni” – mutatott rá a miniszterelnök.
 

Hirdetés