Az EP elé kerül a norvégiai román család ügye

A Bodnariu-család öt gyerekét vette el a norvég gyerekvédelmi hatóság.
Hirdetés

Az Európai Parlamentben vitát tartanak három hét múlva a Norvégiában élő Bodnariu-család esetéről, valamit a skandináv ország gyerekvédelmi rendszeréről. Az EP több ország 42 képviselőjének kérésére tűzte napirendre az ügyet – közölte Daniel Buda (PNL) európai parlamenti képviselő.

A Bodnariu-család ügye nagy port kavart fel az utóbbi hetekben, Romániában és tucatnyi más országban is tüntetéseket szerveztek a támogatásukra, a Facebook-on is több támogató oldalt hoztak létre.

A norvég gyerekvédelmi hatóság novemberben vette el Marius Bodnariu román informatikus mérnök és norvég felesége, Ruth öt gyerekét, miután a két legnagyobb lány elmondása alapján a szülőket azzal gyanúsították, hogy

testi fenyítést és vallásos indoktrinációt alkalmaznak a gyereknevelésben.

Az öt gyereket három családnál helyezték el, szüleik szerint pedig nemrég beindult a gyerekek nemzetközi örökbefogadási procedúrája. A gyerekek kilenc, hét, öt és kétévesek, a legkisebb négy hónapos. A norvég gyerekvédelmi hatóság a nagyobbik gyerekeket az iskolából, a kicsiket otthonról vitte el.

Daniel Buda szerint az EP azt vizsgálja majd, hogy az Európai Bizottság milyen eszközökkel tud közbelépni olyan esetekben, amikor a gyerekek elválasztása a családjuktól lelki traumákat okoz a kiskorúaknak vagy a szülőknek.

Semmiféle vallási diszkrimináció nem megengedett a nemzetközi jogi normák szerint és egyetlen jogi rendszerben sem indokolható

pár hónapos gyerekek indokolatlan elszakítása az anyjuktól

Hirdetés

– szögezi le közleményében Daniel Buda.

Az ügy nagy visszhangra talált Romániában, a családot a bukaresti külügyminisztérium szakértői és az oslói román nagykövet is meglátogatta. A Bodnariu-gyerekek egyébként kettős, norvég–román állampolgárok. Ugyanakkor pénteken tér haza Norvégiából egy bukaresti parlamenti küldöttség, amelynek tagjai politikai úton próbálják támogatni a szétszakított román családokat.

A Bodnariu-családé nem ez az egyetlen ilyen eset, a külügyminisztérium, valamint a gyerekjogi és adopciós hatóság (ANDPCA) hét ugyanilyen üggyel foglalkozott az utóbbi öt évben. Minden esetben román állampolgárok családjairól van szó, ahonnan összesen 16 gyereket szakítottak el szüleiktől a norvég hatóságok. Öt esetben nyolc gyereket hazahoztak Romániába, a hatodik esetben pedig két gyerek visszakerült Norvégiában élő szüleikhez.
 

Hirdetés