Szír menekültek fuvarozására kényszerítettek román kamionsofőröket

A román-török bűnbanda egyszerre foglalkozott túszejtéssel, embercsempészettel és munkára való kényszerítéssel.
Hirdetés

Török embercsempészekkel együttműködő bűnszövetkezetet lepleztek le Beszterce-Naszód megyében – közölte kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). A vádhatóság közleménye szerint a banda tagjai megtévesztő ígéretekkel román állampolgárságú gépjárművezetőket szerveztek be törökországi „munkára”, majd amikor áldozataik már a helyszínen voltak, életveszélyes fenyegetéssel arra kényszerítették őket, hogy szíriai menekülteket fuvarozzanak egy török embercsempészbanda számára Izmir városából Törökország nyugati határára.

Később a szíriai menekülteket illegálisan az Európai Unió belsejébe juttatták Görögország, Macedónia, Szerbia érintésével, Magyarországon vagy Románián keresztül közölte a DIICOT, amely a bűnszövetkezet kilenc tagját őrizetbe vette a kedd hajnali házkutatások után.

A Digi 24 hírtelevízió tudósítója ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a román banda gyakorlatilag „eladott” két besztercei kamionsofőrt a török embercsempészeknek. A gépkocsivezetők tavaly nyáron egy hét alatt több mint nyolcszáz menekültet juttattak el az ország belsejéből a nyugati határig.

A hírcsatorna tudósítása szerint a szíriaiakat negyven-, illetve hatvanfős csoportokban, zárt teherautóban, megállás nélkül szállították a nyári hőségben a tengerpartra, ahol a csempészek a helyi boltból vásárolt gumicsónakokba ültették őket, hogy az Égei-tengeren keresztül Görögországba jussanak.

A két kamionsofőr azt állította, hogy a besztercei banda családtagjaikat túszul ejtve kényszerítette őket együttműködésre a török embercsempészekkel.

Hirdetés