Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon

Orbán szerint félreértették Kövér László szavait.
Hirdetés

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az M1 aktuális csatorna kérdésre válaszolva.

A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben, több sajtóorgánum ugyanis az Országgyűlés elnökére hivatkozva tényként írta meg a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését.

A miniszterelnök közölte, hogy nincs vita, miután Kövér László sem erről beszélt.

Orbán Viktor azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök.

Az ellenzéki DK és az Együtt vasárnapi nyilatkozataikban elutasították a sorkatonai szolgálat állítólagos bevezetését, miután több magyarországi lap erről cikkezett.

Hirdetés

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Új Néplap című Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapban szombaton megjelent interjújában azt mondta:

„Ha ma – a közgondolkodás jelentősebb változása nélkül – vissza akarnánk állítani a sorkatonaságot, akkor meglátásom szerint ez a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását erősítené azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg. Tehát vagy összeurópai döntés értelmében állítjuk vissza azt Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy – egy tagállam jelen pillanatban önállóan nem tudná ezt megvalósítani, legalábbis nem hatékonyan. Az viszont egyértelmű, hogy Európa – és benne Magyarország – azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A világban a terrorizmust és az illegális migrációval összefüggésben is terjedő bizonytalanságot látva egyáltalán nem zárom ki, hogy erre rákényszerülünk a nem túl távoli jövőben.”

Hirdetés