Nézegessen szép székely menyecskéket – Brüsszelben

Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész kiállítását Kolozsváron is szívesen megnéznénk.
Hirdetés

Az Erdély arcai című fotótárlatnak a brüsszeli Balassi Intézet ad otthont. A szerdától látható kiállítás az erdélyi magyarság hagyományos népviseleteit, elsősorban Székelyföld öltözködési sokszínűségét mutatja be. A sorozatban feltűnnek Udvarhelyszék, Sepsiszék, Csíkszék és Marosszék lányai, néprajzi hitelességgel összeállított népviseletekbe öltözve.

Dávid Botond szerint minden székely falunak és környékének megvan a maga jellegzetes székely ruhája. Elmondása szerint a viselet úgy működött, mint egyfajta személyi igazolvány. Tudták viselőjéről, honnan való, megállapítható volt családi és anyagi helyzete, sőt akár a vallása, egyszóval minden, ami annak idején fontos volt.

Az öltözetek kiválasztásánál elsősorban a környék, vagyis a székelyföldi viselet volt a fő szempont, viszont a művész szerint a most megnyílt kiállítás egy sorozat kezdete. Tervei szerint dokumentálni fogja Erdély valamennyi női viseletét.

Az Erdély arcai című fotókiállítás január 26-ig tekinthető meg a brüsszeli Balassi Intézetben. Ha véletlenül arra járunk, biztosan nem hagyjuk ki.

Hirdetés