Partiumi és erdélyi közlekedési vállalatokat is átvert egy bukaresti cég

Nem fizette ki az SMS-jegyekért járó összeget.
Hirdetés

Partiumi és erdélyi közlekedési vállalatokat is átvert az a bukaresti cég, amely az SMS-jegyvásárlást bonyolította közvetítőként a közlekedési vállalatok és a telefontársaságok között. A kárvallottak között ott van Nagyvárad, Szatmárnémeti, Gyulafehérvár, Jászvásár, Ploiești és Bukarest is. Bukarestben 400.000, Jászvásáron 156.000, Nagyváradon 110.000, Gyulafehérváron 58.000, Ploiesti-ben 56.000, Szatmárnémetiben pedig 13.000 lejt követel a helyi tömegközlekedési vállalat a Simplus Invest nevű cégtől.

A cég azonban november elején csődvédelmi eljárást kért önmaga ellen, így a tömegközlekedési vállalatok a felszámolóbiztos ítéletétől remélhetik, hogy megkapják pénzüket, írja a supervisor.ro oldal.

Az ügyről a nagyváradi és a szatmárnémeti közlekedési vállalat illetékese is panaszkodott a sajtónak.

A szatmárnémeti Transurban és a Simplus Invest közötti megállapodás szerint előbbi megkapta a 2 lejt jegyenként, utóbbi pedig a fennmaradt mintegy 40 baniból kifizette a telefontársaságokat is.

Molnár Csaba igazgatóhelyettes szerint a problémák 2015 nyarán kezdődtek, addig rendesen fizetett a cég. Az ősszel az is felmerült, hogy beszüntetik az SMS-fizetéses rendszert, ám ezt végül elvetették.

„A rendszer népszerű, ezért azt nem szüntetjük meg. Az utasok most is fizethetnek SMS-ben Szatmárnémetiben. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy másik céggel kötünk megállapodást, és reméljük, hogy minél hamarabb megkapjuk a pénzünket” – mondta.

Hirdetés

Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) vezérigazgatója elmondta, hogy a bukaresti cég az országos elektronikus közbeszerzési oldalon (SEAP) nyerte el az SMS-jegyvásárlás üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázatot, többek között az NHKV SMS-es jegykezelési szolgáltatását is.

Váradon ezen szolgáltatás keretében az utas egy 3,5 lej értékű SMS elküldésével vásárol jegyet, vagyis jogot arra, hogy utazzon a vállalat járművein. A telefonszolgáltató ebből a díjból levesz 50 banit, ami a szolgáltatás díjszabása, és a közvetítő cég is szintén levesz ötven banit, a fennmaradó 2,50 lej pedig a tulajdonképpeni jegyár, ami az NHKV-t illeti.

A közlekedési vállalatnak rálátása van arra, hogy hányan rendeltek jegyet SMS-ben, így minden hónap végén ennek alapján elküldte a számlát a közvetítő cégnek, amely eleinte fizetett is, de aztán már nem folyósította a pénzt az NHKV-nak. Csuzi István elmondta, hogy három hónapnyi nem fizetés után bontottak szerződést a céggel, amelyet be is pereltek.

Most egy kolozsvári cég végzi az SMS-jegyvásárlás szolgáltatást, mivel a telekommunikációs cégek valamiért egyszerűen nem jelentkeznek a közbeszerzésen.
 

Hirdetés