Ceaușescu kedvenc vadászterületéért harcol Țiriac és az állam

A vaddisznók örülhetnek, a bályoki lakosok viszont nem, ha a bíróság az állam javára dönt.
Hirdetés

Perbe fogta a román államot az ország egyik leggazdagabb embere, Ion Ţiriac a Bihar megyei Bályokon található vadászbirtok idén lejárt bérleti szerződése miatt. Az 1100 hektáros erdő a Romsilva tulajdonában állt, bérléséről 2004-ben állapodott meg a Ţiriac tulajdonában lévő Wild Boar Club és a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság.

A tíz évre szóló szerződés értelmében a vállalkozó

évi 10 ezer eurót fizetett az államnak az erdő használatáért.

Időközben megvásárolta a birtokon található vadászkastélyt, illetve a hozzá tartozó ingatlanokat, és 4–5 millió euró értékű befektetést hajtott végre rajtuk. A szerződés lejártával a Romsilva úgy döntött, nem hosszabbítja meg.

Ţiriac azért indított eljárást, mert a megállapodásban volt egy kitétel, hogy amennyiben egyik fél sem jelzi a szerződés felbontásának szándékát, az automatikusan meghosszabbítódik további 49 évre. A Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság álláspontja szerint azóta a polgári és a büntető törvénykönyv, illetve az erdészeti törvény is változott, ezért legfeljebb 5-10 évre adhatnak bérbe állami tulajdont.

A jogi vita a bíróságon fog eldőlni, mindenesetre az biztos, hogy ha az állam javára döntenek, akkor a jelentős beruházások miatt

tekintélyes kártérítésre kötelezhetik a Romsilvat.

Hirdetés

A volt teniszcsillag a rendszerváltás óta szervezi meg Nicolae Ceaușescu egykori közkedvelt birtokán a hazai és külföldi milliomosokat egyaránt ide vonzó vadászatot, melynek keretében évente legalább száz vaddisznót öltek le. A vadászatra idén is sor került, csak nem a szokásos januári időpontban, hanem még decemberben.

Bályok község lakosai egyébként nem örülnének, ha Ţiriac más erdőt keresne szenvedélyének, ugyanis az éves vadászat fontos bevételi forrást jelentett számukra.

Hirdetés