Bukarestből állíttatták le a kolozsvári műemlékrombolást

Se szakértők, se engedély, se az épületdíszek megmentési szándéka – ezt így nem lehet.
Hirdetés

Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter a Facebook-oldalán közölte, hogy tájékoztatást kért az illetékesektől a kolozsvári műemlékeket érintő sürgősségi beavatkozásokról. Az önkormányzat válaszából kiderül, hogy a Kolozs megyei kulturális igazgatóság engedélyével eltávolítják a balesetveszélyes ingatlanok menthetetlen épületelemeit, a még menthető faldíszeket pedig úgy távolítják el, hogy azokat a későbbiekben restaurálni lehessen. A miniszter megállapította:

mindeddig egyetlen épületornamentumot sem őriztek meg.

A polgármesteri hivatal urbanisztikai bizottságának legutóbbi gyűlésén bemutatták azoknak az épületeknek a listáját, melyeken az önkormányzat, a helyi rendőrséggel közreműködve sürgősségi beavatkozásokat hajtana végre, de mivel a dokumentáció hiányos volt, a szaktestület tiltakozását fejezte ki. A kulturális igazgatóság engedélyét is sürgősségi hatállyal állították ki, ezért a cselekvési tervet nem látta a műemlékvédelmi bizottság sem, így az illetékes hivatalok szakmai kompetenciája nélkül végzik az épületek megcsonkítását – írja Vlad Alexandrescu. Mindemellett azt is szóvá teszi, hogy az önkormányzat akciója A-kategóriás műemlékeket is érint melyhez minisztériumi engedély szükséges,

a tárcához azonban semmilyen kérvény nem érkezett.

A művelődésügyi miniszter arra szólította fel az önkormányzatot és a kulturális igazgatóságot, hogy dokumentumokkal támasszák alá a beavatkozások szükségességét, szakértői bizottságot állítsanak fel a meglazult épületdíszek eltávolítására, és nyújtsanak be jelentést az eddigi munkálatokról. Arra kérte a kolozsvári lakosokat, hogy fényképekkel és az érintett épületek pontos címével segítsék megállapítani a károkat.

Fotó: Szabadság napilap

Hirdetés