Újabb brutális, csoportos kivégzést hajtott végre az IÁ

Az egyre nagyobb veszteségeket szenvedő terrorszervezet brutálisan reagált az elszenvedett csapásokra.
Hirdetés

Állítólagos „brit kémek” kivégzését bemutató, Nagy-Britanniát fenyegető videót tett közzé vasárnap az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport.

A vasárnap este elérhetővé vált felvételen egy tökéletes angolsággal, brit akcentussal beszélő álarcos férfi azt üzeni David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy Nagy-Britannia el fogja veszíteni az Iszlám Állam ellen viselt háborúját, „ugyanúgy, ahogy az iraki és az afganisztáni háborút is elvesztette”.

A brit népet megszólítva a beszélő közli, hogy „az Iszlám Állam, a mi országunk fennmarad, folytatja a dzsihádot, áttöri a határokat, és egy nap lerohanja a ti országotokat, amelyet a saría (az iszlám jogrendszer) előírásai szerint ural majd”.

A felvételen ezután öt, narancssárga rabruhába öltöztetett férfit agyonlőnek egy sivatagi helyszínen. A videón beszélő férfi szerint a megölt öt ember „Nagy-Britanniának kémkedett”.

Egyikük a videón azt mondja, hogy a britek az Iszlám Állam tagjainak, köztük két brit állampolgárnak a hollétéről kértek tőle információkat.

A brit királyi légierő (RAF) egy drónnal tavaly augusztusban megölte az Iszlám Állam két brit tagját, a walesi illetőségű 21 éves Reyaad Khant, valamint a skóciai Aberdeenben született Ruhul Amint. A vasárnap közzétett videofelvételből nem derül ki, hogy róluk beszélt-e a nem sokkal később agyonlőtt fogoly.

Cameron a Szíriában végrehajtott augusztusi támadásról a londoni alsóházban beszámolva annak idején kijelentette, hogy az akció „önvédelmi jellegű, szükséges és törvényes” volt, mivel a brit elhárítás információi szerint Khan nagyszabású terrortámadásokat tervezett Nagy-Britanniában.

A BBC által vasárnap este megszólaltatott stratégiai elemzők szerint lehetséges, hogy az új videofelvételen beszélő álarcos férfi az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb, tavaly megölt, brit állampolgárságú kivégzőjének „utódja”.

Hirdetés

A 27 éves Mohammed Emwazit – akit a brit sajtó „Dzsihád John” néven emlegetett – az amerikai légierő ölte meg novemberben Szíriában, drónok bevetésével.

Emwazi Kuvaitban született, de hatéves korában szüleivel Nagy-Britanniába költözött. A londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást, majd Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Nem sokkal később feltűnt azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig, valamint egy japán újságíró, Goto Kendzsi brutális meggyilkolását mutatták.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében a narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben.

London már az első brutális gyilkosságról 2014 nyarán közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, tavaly pedig – nem sokkal megölése előtt – kétséget kizáróan megállapították személyazonosságát.
 

Hirdetés