Megint füstölög a botrány a román királyi házban

Rossz éve volt Mihály királynak 2015-ben. Cirkusz botrány hátán. És úgy tűnik, 2016 se lesz nyugodtabb.
Hirdetés

Példátlan botrány rázza meg a királyi családot. Egy sor olyan cikk jelent meg a sajtóban, melyek szerint Mihály király állítólag a Radu Duda segítségével fellépő titkosszolgálatok foglya.

Mihály király ügyvédje azonnal reagált és azt mondta, Őfelsége felháborodottan fogadta azokat a vádakat, melyek megkérdőjelezik az állapotát, és az újságírónő beperelésén gondolkodik.

A botrány kezdete

Roxana Iordache újságírónő, a Királyi Tanács korábbi tagja azt állítja, hogy a királyt elszigetelték, és az ő nevében megjelenő és a király család által közzétett üzenetek nem tőle származnak, kihangsúlyozva, hogy Miklós herceg kizárását a királyi családból sem ő írta alá.

„Van egy kérésem: többé ne közöljék a Mihály király nevében kiadott üzeneteket, mert hamisak. A király el van szigetelve, a Miklós hercegi címét visszavonó utasítást sem ő írta alá. (…) Ennyire perverz volt a királyi unoka, Miklós Mihály, a virtuális II. Mihály király elleni mocskos ügylet. Netán el tudjátok képzelni, hogy Mihály király képes lett volna úgy kicsinálni az unokáját, hogy nem hívatja magához és nem kérdezi meg, mi a mondanivalója?”, írta a Facebookon az újságírónő.

A királyi család mellett akkreditált egyetlen újságíró újabb leleplezései

Andrei Bădin, aki több mint egy évtizedig a királyi család mellett akkreditált egyetlen újságíró volt megjegyezte, hogy a nyilvánosság elé került botrány az 1992–1994-es évekre nyúlik vissza és akkor csúcsosodott ki, amikor Radu Duda bekerült a királyi családba.

„Ami most a nyilvánosság előtt zajlik, az a királyi családon belül valamikor 1992 körül kialakult nézetkülönbségek következménye, amikor Margit hercegnő vitába került Corneliu Coposuval, a PNŢCD (Kereszténydemokrata Parasztpárt – a szerk.) elnökével, a monarchia egyik nagy támogatójával. A hercegnő együtt akart működni, társbérletet akart az Iliescu-rezsimmel, Corneliu Coposu pedig ellenezte ezt. Akkor diszkrét kapcsolatfelvétel kezdődött a hercegnő és a bukaresti küldöttek között. Radu Duda bekerülése a királyi családba, majd az Iliescu-rezsimmel Svájcból folytatott tárgyalások sok régi monarchistát elüldözött. Időközben Radu Duda megerősítette befolyását a királyi családban és gyakorlatilag most ő vezeti azt, a királynak már egyáltalán semmi hatalma sincs”, állította Bădin a flux24.ro-nak.

Radu Duda szerepe

Az újságíró azt állítja, hogy Radu Duda rögtön a menyegző után megpróbálta és sikerült is ellenőrzése alá vonnia mindazt, ami a királyi családban történt, a királyt is beleértve. „Előbb lemásolta a király gesztusait, aztán diszkréten megpróbálta ellenőrizni a cselekedeteit. Amikor ez nem sikerült, Margitot és az anyósát vetette be”, állítja Andrei Bădin.

Hirdetés

Az újságíró szerint Radu Dudának szoros kapcsolatai vannak a titkosszolgálatokkal. Ennek bizonyítéka, hogy Margit hercegnő férje 2000-ben Ion Tucă SRI-tisztnek adta el a bukaresti lakását. Ion Tucă jelenleg a királyi adminisztráció igazgatója. 2008-ban nevezték ki ebbe a tisztségbe.

„I. Mihály király régi gárdájának utolsó emberét bármiféle nyilvános magyarázat nélkül távolították el. Simina Mezincescuról, a király protokollfőnökről van szó. A palota folyosóin elpusmogott jelenet a következőképpen zajlott: Radu herceg magához hívatta és közölte vele, hogy a király állítólag megkapta a Securitate-besúgói aktáját és állítólag ennek közzétételével zsarolta meg, ha Simina Mezincescu nem tűnik el a színről. Ami meg is történt. A királyi adminisztráció igazgatója, a SRI-nél kiképzett Ion Tucă, Radu embere ezzel átveszi a teljes és adminisztratív ellenőrzést”, mesélte Andrei Bădin.

A legutóbbi leleplezés: már felvették a király halálának bejelentését

Szintén Andrei Bădin újságíró árulta el, hogy Margit hercegnő a TVR-ben (román közszolgálati televízió – a szerk.) felvette azt a videóüzenetet, melyet Mihály király halálakor fognak leadni, ami sok bírálatot váltott ki a közvélemény részéről.

Radu Călin Cristea újságíró és irodalomkritikus, aki 2012-ben a TVR vezérigazgatója volt, szerdán az Antena 3 tévécsatornán megerősítette, hogy a felvételek léteznek. Az ilyenfajta felvételek azért készülnek, hogy a tévét ne érjék az események felkészületlenül, az üzeneteket pedig nagyjából hathavonta frissítik, árulta még el Radu Călin Cristea.

A TVR volt vezetője megerősítette Marilena Rotaru legutóbbi kijelentéseit arról, hogy miért zárták ki Miklós herceget a királyi családból: közel került a Băsescu-rezsimmel kapcsolatban álló alvilági körökkel.

Hirdetés