Karácsonyi témájú hirdetés karácsonykor? Hallatlan!

Egy keresztény szervezet reklámidőt vásárolt volna a brit mozikban. Kérésüket elutasították, arra hivatkozva, hogy a hirdetés „túl vallásos”.
Hirdetés

Az, hogy egy karácsonyi tartalmú hirdetés „túl vallásos”, talán nem annyira meglepő, az már inkább, hogy mitől lehet sértő a szóban forgó videó – legalábbis nem Bruneiben, Szomáliában és Tadzsikisztánban, ahol idén betiltották a karácsony megünneplését, hanem Angliában. Mindenesetre a Digital Cinema Media csoport, amelytől a reklámfelületet vásárolta volna a nonprofit keresztény szervezet (kuriózumként említjük, hogy a Csillagok háborúja előtt vetítették volna), arra hivatkozott, hogy a cég politikájának része a vallási vagy politikai tartalmú hirdetések mellőzése.

A videó egyébként ennél ártatlanabb már nem is lehetne: egy mai család képétől – egy montázs-szekvenciában – a Kisjézus jászoláig eljutva arra hívja fel a figyelmet, hogy a karácsony eredeti értelme Jézus születése (A karácsony Krisztussal kezdődik, ez a címe is). És ennyi, amint az fentebb megtekinthető. A videónak azonban, paradox módon, szinte jót tett a mozikból való kitiltás: a YouTube-on eddig több mint 264 ezren nézték meg.

Nagy-Britanniában idén nem ez az első ilyen eset: novemberben az anglikán egyház egyik hirdetése nem kapott engedélyt a londoni mozikban való  mellesleg szintén karácsony előtti hétre időzített – levetítésre. Annak a hirdetésnek is rendkívül offenzív volt a tartalma: a videón látható, politikailag amúgy nagyon korrekt módon összeválogatott emberek a Miatyánkat mondták el soronként.

Hirdetés