Mentsük meg a New York szállót!

Vannak személyes emlékei, fotói, történetei? A Conti-mentő mozgalom számít rájuk.
Hirdetés

Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket: ez a neve annak a mozgalomnak, amelyet a kolozsvári János Zsigmond Kollégium diákcsapata hívott életre, hogy felhívja a figyelmet a város egyik ikonikus épületének elkeserítő helyzetére. A Save Hotel New York Facebook-oldalon olvasható felhívásban arra kérnek mindenkit, akinek van valamiféle személyes élménye vagy tárgyi emléke a New York/Continental kávéházról/szállodáról, hogy osszák meg velük. A személyes történet, emlék, fotó lehet családi felmenőktől örökölt „darab” is (az eljuttatás módjának részleteiről az említett oldalon lehet tájékozódni).

Mint köztudott, a valamikor Kolozsvár egyik ékének számító egykori kávéház és szálloda jelenleg igencsak romos állapotban van. Ez szó szerint értendő: nemrég a palota homlokzatáról vakolatdarab zuhant egy járókelőre, akit kórházba kellett szállítani.

Az egyre romló állagú – és elég zavaros tulajdonjogi helyzetű – épület számos kulturális és mondén esemény otthona volt az elmúlt években: itt volt például a TIFF és a Kolozsvári Magyar Napok egyik legforgalmasabb partiközpontja. Aki járt már New York-bulin, tudja, milyen élet zajlott ott augusztusban. Kérdéses, hogy ez jövőre is így lesz-e.
 

Hirdetés