Egymillió migráns és menekült érkezett Európába

Csak idén. Számuk hétfőn lépte át a mérföldkőnek számító egymillió főt. Nem mindenki ért ide, aki elindult.
Hirdetés

Idén már több mint egymillió migráns és menekült érkezett Európába szárazföldön vagy a tengeren át. Számuk hétfőn meghaladta az 1 006 000-et – idézi a BBC a Migrációért Nemzetközi Szervezet (IOM – International Organization for Migration) adatait. Ez a tavalyi szám négyszerese.

Legtöbben, 972 500-an tengeri úton érkeztek, több mint 800 ezren Törökországból Görögországba. Ennek a csoportnak a fele Szíriából indult. A tengerre szállók közül 3695-en haltak meg vagy tűntek el, közülük 2889-en az Észak-Afrikából Olaszországba vezető útvonalakon, több mint 700-an pedig Törökország és Görögország között az Égei-tengeren.
 
Mindössze 3,5 százalék, azaz 34 ezer ember érkezett szárazföldi útvonalon Törökországból Görögországba, illetve Bulgáriába.
 
Az EU-ban idén januártól novemberig 942 ezer menekültkérelmet jegyeztek. Ez a szám meghaladja az egymilliót a Norvégiában és Svájcban benyújtott kérelmekkel együtt.
 
Németország EASY rendszerébe több mint egymillióan regisztráltak – a rendszer az újonnan érkezetteket is számolja, akik még nem nyújtottak be menekültkérelmet. Ennek az egymillió főnek a jelentős része, mintegy 40 százaléka a balkáni országok állampolgára, az ő kérelmeik többségét Németország előreláthatóan el fogja utasítani.
 
Az IOM statisztikáit a regisztrációs rendszerekből és a rendfenntartó hatóságok adataiból számítja ki, illetve saját monitoring rendszert is működtet. Igazgatója, William Lacy Swing szerint nem elég tudnunk csak a számokról, cselekednünk is kell. „A migráció törvényes és biztonságos kell legyen mindenki számára – maguk a migránsok és a befogadó országok számára is” – mondta a jelentés bemutatásakor.
 
Javítani kell a fogadó- és befogadóállomások körülményein, a regisztráción és azok azonosításán, akik élhetnek, illetve akik nem élhetnek a menekültstátus adta védelemmel.
 
Az ENSZ múlt héten bemutatott menekültügyi jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy idén bőven meghaladhatja a 60 milliót azok száma, akik menekülni kényszerültek világszerte.

Hirdetés