Csoda történt: tárgyalóasztalhoz ült az RMDSZ és az EMNP

Közeleg a szeretet ünnepe, na meg a választások.
Hirdetés

Hétfő délelőtt csoda történt Kolozsváron:  Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével tárgyalt. Szó volt az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) összehívásának időszerűségéről, a román hatóságok részéről tapasztalható magyarellenes megnyilvánulásokról, a marosvásárhelyi előválasztásokról, illetve a 2016-os választásokról.

Az RMDSZ azt javasolta, hogy Soós Zoltán, a marosvásárhelyi előválasztások győztese az önkormányzati választásokon induljon az RMDSZ-MPP-EMNP színeiben, a városi és megyei listák esetében pedig a magyar politikai szervezetek versenyét ajánlja. A szövetség közleménye megjegyzi, hogy az EMNP megalakulása óta azon az elven van, hogy

a versenyhelyzet mozgósítja az erdélyi magyar szavazókat.

Az EMNP közleményében az áll, hogy a közös városi lista létrejöttét az RMDSZ elnöke ahhoz kötötte, hogy annak megvalósulása esetén, a néppárt egyetlen megyében sem állít listát a parlamenti választásokon. Szilágyi ezt abszurdnak és aránytalannak nevezte.

A kérdésnek az ad aktualitást, hogy Romániában megváltozott a választási törvény: az egyéni választókerületes rendszer helyett 2016-ban ismét az arányos, megyei pártlistás rendszer lesz érvényes.

Az EMEF összehívását mindkét fél szükségesnek tartja, ugyanakkor egyetértettek abban is, hogy

meg kell határozni az egyeztetés összehívásának feltételeit, s annak résztvevőit.

A hétfő délelőtti találkozón – a pártelnökökön kívül – jelen volt az RMDSZ részéről Kovács Péter ügyvezető elnök, Nagy Zoltán Levente, területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnök, valamint Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének politikai alelnöke, a Néppárt országos elnöksége nevében pedig Zakariás Zoltán és Zatykó Gyula alelnökök vettek részt.

Hirdetés

A két delegáció januárban újra találkozik.

Mivel nem kaptunk sajtófotót a találkozóról, a napkeleti bölcsekkel illusztráljuk cikkünket. Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés