Colectiv-ügy: 1,5 milliós óvadékot róttak ki Piedone polgármesterre

Óvadék ellenében igazságügyi felügyelet alá helyezték a polgármestert, aki egy éve működési engedélyt adott a Colectiv-klubnak.
Hirdetés

 Másfél millió lejes óvadék ellenében maradhat igazságügyi felügyelet alatt Cristian Popescu Piedone, Bukarest negyedik kerületének volt polgármestere – tudatja a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) mai közleménye. Az óvadékot tíz napon belül kell befizetnie a volt polgármesternek, a felügyelet időtartama 60 nap.

Piedonét a DNA szolgálati visszaéléssel és okirathamisítással gyanúsítja a Colectiv klubban pusztított tűz ügyében: a polgármester a hatályos tűzvédelmi rendelkezések megszegésével adott működési engedélyt a szórakozóhelynek, ahol az október 30-i koncerten kigyulladt tűz miatt 62-en haltak meg, és mintegy százan megsebesültek.
 
Az igazságügyi felügyelet azt jelenti, hogy a gyanúsított
  • nem hagyhatja el az országot, csak az ügyben eljáró ügyész külön engedélyével;
  • nem kommunikálhat az ügy többi gyanúsítottjával és tanújával, nem is mehet a közelükbe;
  • rendszeresen jelentkeznie kell a kerületi rendőrörsön;
  • be kell jelentenie, ha elköltözik;
  • rendszeresen jelentenie kell, hogy miből él;
  • nem birtokolhat, nem használhat és nem viselhet fegyvert;
  • mindig meg kell jelennie a DNA-nál, ahányszor csak beidézik.
Ha bármelyik feltételt megszegi, azonnal házi őrizetbe vagy vizsgálati fogságba helyezhetik – áll az ügyészek közleménye.
 
Ezenkívül zárolták a volt polgármester egyes javait és általa birtokolt pénzösszegeket. Ugyancsak zárolták a polgármesteri hivatal három másik alkalmazottjának a javait, akik szintén részesei voltak a Colectiv működési engedélye kibocsátásának.
 
Az ügyészek szerdán azzal gyanúsították meg úgy Cristian Popescu Piedonét, mint az említett városházi alkalmazottakat, hogy a Colectiv mellett egy másik cég működési engedélyét is törvénytelenül állították ki ugyancsak a 2014. november 12. – 2015. január 30. közötti időszakban.
 
Piedonét november 7-én tartóztatták le, de 11-én már ki is engedték a vizsgálati fogságból.

Hirdetés