Közös listát szeretne a Néppárt Kolozsváron

Horváth Annát és az egyházakat is megkeresték ennek érdekében. És ki válaszolt?
Hirdetés

Továbbra is közös listát szeretne az Erdélyi Magyar Néppárt a kolozsvári önkormányzati választásokon – derül ki a Néppárt mai közleményéből. 

A választók 96 százaléka támogatna magyar koalíciós listát – számolt be Fancsali Ernő, a párt kolozsvári szervezetének elnöke egy nyáron kezdett, közel kétezer választó megkérdezésével készült konzultáció eredményéről. Magyar koalíció hiányában román pártokra voksolnának, vagy el se mennének szavazni, áll a közleményben, amely a városi és a megyei szervezet elnökének mai évértékelő közös sajtótájékoztatójáról számol be.
 
Bár ők nyitottak az RMDSZ-szel való egyeztetésre és a koalíciós listák kialakítására, az RMDSZ-ben nincs meg az együttműködéshez szükséges szándék, hangzott el a sajtótájékoztatón. Legutóbb a Kolozsvári Magyar Napokon egyeztetett az RMDSZ, az MPP és az EMNP, azóta nem, és ha nem sikerül közös listán indulni, akkor a Néppárt kész saját listát állítani – mondta Soós Sándor megyei elnök.
 
Fancsali Ernő másfél hónapja vár időpontot Horváth Annától, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterétől a további egyeztetésre, miközben úgy véli, a helyi RMDSZ-re a párt országos vezetése gyakorol nyomást, hogy akadályozza az együttműködést. A történelmi egyházak vezetői, képviselői is támogatják a koalíciós lista gondolatát, számolt be Fancsali a velük folytatott megbeszélésekről, viszont nem tartják helyénvalónak, hogy az egyházak egyik vagy másik pártot támogassák, és aktuálpolitikai kérdésekben foglaljanak állást.
 
(Az RMDSZ kolozsvári tanácsosjelölti listájára bárki jelentkezhet, aki eleget tesz bizonyos nyilvános kritériumoknak, mondta el tegnap Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, és részletezte is a feltételeket.)
 
Az autonómiát népszerűsítő óriásplakát tiltása miatt indított perben december 21-én hirdethetnek ítéletet – érintette Fancsali az általa indított per fejleményeit, míg Soós Sándor a 2015-ös év eseményeit vette számba:
  • kulturális programokat szerveztek a Kalotaszegi Napokon, illetve a Kolozsvári Magyar Napokon,
  • mezőgazdasági fórumot szerveztek a megyében gazdálkodók kapcsolatteremtése érdekében, és hogy új pályázatokkal ismertessék meg őket,
  • a Néppártnak több új, helyi szervezete alakult, hamarosan várhatóan megduplázódik a néppárti tagság létszáma. 
A Néppárt elkészítette a város és a megye problématérképét is, melyből kiderül: a magyar közösség hiányolja a magyar helységnévtáblákat, a kerékpárutakat, valamint több magyar alkalmazottat szeretnének az önkormányzatokban, illetve a közbiztonsággal és a köztisztasággal kapcsolatban is komoly kritikát fogalmaztak meg. 

Hirdetés