Az RMDSZ is megszavazta a dohányzás kitiltását

Szerintük ez a lépés a civilizáció útján indíthatja el az országot.
Hirdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőházi frakciója testületileg megszavazta a dohányzást „betiltó” (valójában kitiltó) törvényt – ezt Máté András Levente képviselőházi frakcióvezető, Kolozs megyei parlamenti képviselő közölte. „Mindenkinek joga van az egészséghez és ahhoz is, hogy ne legyen kiszolgáltatva a dohányfüstnek” – fogalmaz a politikus, aki egészen hiperbolikus dimenziókba helyezi a törvénytervezet elfogadását: „Ma egy olyan jogszabályjavaslatot emeltünk be Románia jogrendjébe, amely a civilizáció útján indítja el az országot e tekintetben.”

A jogszabály értelmében nyilvános helyeken, közintézményekben, munkahelyeken, illetve játszótereken tilos a dohányzás, illetve minden olyan nyilvános helyiségben, amely két fallal is és egy tetővel rendelkezik. Az új törvény előírásainak be nem tartását 5000-től 15000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik.

A törvény még Klaus Johannis jóváhagyására vár, az Államelnöki Hivatal általi kihirdetését követően 45 napon belül lép hatályba.

Hirdetés