Évfordulós megemlékezés a forradalom városában

A Tőkés László által Temesváron szervezett kétnapos megemlékezésen a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó európai platform vezetői is jelen lesznek.
Hirdetés

Tőkés László EP-képviselő szervezésében idén december 18–19-én emlékeznek meg az 1989-es forradalom kirobbanásáról Temesváron. A  megemlékezés a szervezők megfogalmazás szerint „a neves és névtelen hősökről, a református gyülekezet hitbeli ellenállásáról, a soknemzetiségű és sokvallású város, majd az egész ország zsarnokság elleni lázadásáról és szabadságharcáról” szól.

Pénteken, december 18-án 16 órai kezdettel az Új Ezredév Református Központ (Temesvár, Malom/ Spl. Morarilor u. 1/B sz.) Balogh László rendező-operatőr, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumi elnöke tart előadást Akkor és mostvisszatekintés 1989-re, és a mai magyar közmédia szerepe a nemzetegyesítésben címmel. 18 órától ugyanitt a Baráti esték elnevezésű rendezvény keretében Tőkés László és Gazda Árpád beszélget.

Szombaton, december 19-én 10 órától egy konferencia kezdődik az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának Justice 2.0 című projektjéhez kapcsolódva, melyen meghívott előadóként részt vesz: Neela Winkelmanova, Göran Lindblad, Tőkés László, Monica Macovei és Florian Mihalcea. A beszélgetést Szilágyi Zsolt moderálja. A nap további részében 13 órától levetítik  Justice 2.0 című filmet, majd egy sajtótájékoztató után 15 órától megkoszorúzzák a belvárosi református templom (Timotei Cipariu u. 1. sz.) emléktábláját. 

 

Hirdetés