A SRI dzsihádja… ki ellen?

Egy szédült vármegyés meg egy szédült tini. Ez a romániai terrorelhárítás csúcsteljesítménye. Na de miért is?
Hirdetés

Egy kicsit félénk, talán enyhén mogorva, szomorú tekintettel és megingathatatlan magabiztossággal. Ez a fajta személy a tökéletességet keresi és nem veszi észre, hogy csak szemetet talál. Hős akar lenni, tehát nem palástolja szenvedélyét és nincs oka megjátszani magát. Könnyű préda a SRI (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) számára, mely az utóbbi időben minden áron listát szeretne mutatni a mellettünk élő terroristákról.

A 17 éves Luigi Constantin Boicea lett a román ügyészek által kevesebb mint tíz nap alatt őrizetbe vett második „terrorista”, a kézdivásárhelyi Beke István Attila után, akit Románia nemzeti ünnepe tiszteletére tartóztattak le azért, mert állítólag tűzijátékkal készült merényletet elkövetni. Egyikük sem rejtőzködött: a tanulmányait Medinában (Szaúd-Arábia), a muzulmánok második legszentebb helyén folytatni tervező középiskolás nyíltan, fórumokon és közösségi hálózatokon kereste az utat az iszlám felé, míg Beke semmilyen titkot nem csinált abból, hogy Nagy-Magyarország hirdetője.

Mindketten egzaltáltak és ugyanakkor nagyon korlátoltak.

Egy komoly titkosszolgálat számára nem jelentenek kihívást.

Elfogásukat inkább a hozzájuk hasonlóknak szánt leckeként kellene értelmezni: ne merjenek elindulni az elkárhozáshoz vezető úton. A félősek talán majd feladják, de néhány csökönyösebb alak az ügyészek felvonulásából és a SRI megfigyeléseiből megtanulja majd, hogy legyenek óvatosabbak, rejtsék el hitüket és ne szem előtt, hanem rejtettebben készülődjenek.

Az ISIS-t vezető, hívei által új kalifává nyilvánított Abu Bakr al-Bagdadi térképe, melyen a muzulmán világhoz valaha tartozott összes terület szerepel, Romániát is magába foglalja, ami elfogadható álom az ortodox egyházat a mecsetért elhagyó 17 éves fiatalember számára. „Radikalizálódásának” nem ez az oka. Nem a gyakorló muzulmánok hajlamosak terrorista tetteket elkövetni, legalábbis ez derül ki az MI5, a brit elhárítási szolgálat egyik tanulmányából, mely azonban leszögezi, hogy nem lehet összerakni a potenciális terrorista profilját. A több száz esettanulmányon alapuló dokumentum azért azt is leszögezi, hogy sem a Nagy-Britanniába illegálisan érkezett bevándorlók, sem a fundamentalista muzulmánok nem tartoznak az erőszakos tettekre leginkább hajlamosak közé. Romániában a dolgok egyszerűbbek, mert csak véletlenül bukkan fel egy-egy olyan személy, aki arra vágyik, hogy az ISIS beszervezze, és a Facebookon keres eladó géppuskákat, mint ez a Boicea.

Hirdetés

A Román Hírszerző Szolgálat legutóbbi jelentésének Terrorista kockázatokkal és fenyegetésekkel szembeni védelem című fejezetében leírják, milyen hatása van Romániára az Iszlám Állam felemelkedése. A „nem műveleti jellegű, fundamentalista propagandában, valamint pénzügyi és logisztikai támogatásokban megnyilvánuló veszélyek felerősödéséről” van szó, plusz a terrorizmussal összekapcsolódó illegális migrációból származó bonyodalmakról.

Mindezen „kockázatoknak” most arcuk lett,

a 17 éves középiskolás személyében, ugyanúgy, ahogy a nemzeti egység gyökereit támadó magyar szélsőségességet a „terrorista” Beke testesíti meg.

Minél hosszabb lesz Romániában ez a „terroristákat” tartalmazó lista, annál több érvük lesz a titkosszolgálatoknak erősebb Big Brother típusú törvényeket kérni, melyek segítségével behatolnak a mi és az alkalmi terroristák magánéletébe. Minél több olyan személyt találnak majd, akik a Korán hívei és esetleg az Iszlám Állam szimpatizánsai is, a román politikai vezetőknek annál több okuk lesz szembemenni Brüsszel migrációs politikájával. Úgy tűnik, a Román Hírszerző Szolgálat bizonyítékokat keres, míg Traian Băsescu minden alkalommal a SRI előtt egy lépéssel járva figyelmeztet minket, mennyire kockázatos lenne, ha Románia migránsokat fogadna be, mert velük együtt érkeznek a terroristák és a terror propagandistái is, és mert az Iszlám Állam már megfenyegetett minket, hogy a jövendőbeli Kalifátus a Balkánra és Romániára is kiterjed majd. Traian Băsescu már rég végrehajtotta a nacionalista Le Pen piruettjét, úgy gondolva, hogy újra olyan lehet, mint hajdanán. De milyen céljai vannak a SRI-nek?

Hirdetés