Ismét a székelyzászlót választotta megyezászlónak Hargita megye

A lépést a román és az MPP-s tanácsosok kifogásolták a megyei önkormányzatban.
Hirdetés

Hargita megye tanácsa ismét a székelyzászlót szavazta meg megyezászlónak a tegnap Zetelakára kihelyezett tanácsülésen – írja a Székelyhon portál. 2009-ben is ezt szavazta meg az önkormányzati testület, az akkori határozatot 2012-ben semmisítette meg jogerősen a marosvásárhelyi táblabíróság.

A román tanácsosok kifogásolták, hogy a megyezászlón nem jelenik meg semmi, ami a románság jelenlétére utalna a megyében. A felkínált öt változat közül bármelyiket megszavazták volna, ha felkerül rá a valamiért dák jelképnek tartott, vörös tölgylevél, számol be a portál a tanácsülésről.
 
A székelyzászlót a megye RMDSZ-es és EMNT-s tanácsosai szavazták meg, az MPP képviselői tartózkodtak. Közülük Thamó Csaba a Székelyhonnak elmondta, azért kifogásolják az ismert székelyzászló használatát megyezászlóként, mert
a megye szimbólumain a Hargita megyei románságnak is helyet kell biztosítani;
Hargita megye ezzel kisajátítja a székelyzászlót.
 
Az idei 141-es törvény ugyanis kimondja, két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlója, Thamó szerint pedig ezzel a törvénnyel épp azt akarták elkerülni, hogy a székelyföldi települések mind a székelyzászlót válasszák hivatalos jelképnek. Szerinte előbb ezt a törvényt kellene módosítani.
 
Az ülés végén Borboly Csaba tanácselnök azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a megszavazott megyezászló a megye összes közösségét képviseli – számol be az Agerpres hírügynökség.
 
Két héttel korábban a Hargita Megyei Románok Fóruma azt kérte a megyei tanácstól, hogy egy dák régészeti lelőhelyet is tüntessen fel a lobogón, mert ha semmi sem utal a románság jelenlétére a zászlón, akkor azt minden törvényes fórumon megtámadják – írja a maszol.ro
 
Nyáron Kovászna megye tanácsa is a 2008-ban megszavazott megyezászlót fogadta el újra, azt az akkori prefektus 2012-ben támadta meg a közigazgatási bíróságon. A háromszéki román tanácsosok ugyanazzal a kifogással éltek most is, miszerint a régi-új háromszéki zászló egyetlen eleme sem képviseli a megye román közösségét. 

Hirdetés