Jó nagyot robbant a SRI kézdigránátja!

A Cotidianul csokorba gyűjtötte a román titkosszolgálat által remekül elhelyezett december elsejei bomba reakciószilánkjait. Nem semmi.
Hirdetés

Röviden és a teljesség igénye nélkül: bemutatjuk a kézdivásárhelyi viccbomba következményeit. A megnövelt költségvetési összegeken túlmenően, íme, milyen látványos reakció-, kezdeményezés-, tiltakozás- és tüntetéstermést produkált a SRI által 2015. december 1-én koordinált meggondolatlan lépés.

Szolidaritási gyűlés és tüntetés a szélsőséges Beke István Attila letartóztatása ellen

Nagyjából ötszázan tüntettek Kézdivásárhelyen (Kovászna megye) az alkotmányos rend elleni tettek bűncselekményére tett kísérlet miatt előzetes letartóztatásba (2015. december 1.) helyezett Beke István Attila polgár iránti szolidaritásból.

„Gyanúsított melletti tüntetés” – Pro TV, 2015. december 2.

„30 napra előzetes letartóztatásba helyezték Beke Istvánt, aki bombát akart robbantani Kézdivásárhelyen. A férfit azzal vádolják, hogy az alkotmányos rend elleni cselekményekre tett kísérletet. A DIICOT (Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Igazgatóság – a szerk.) ügyészei (…) több száz pirotechnikai anyagot foglaltak le a gyanúsított otthonában. Ezek egy távirányítású elektronikai berendezéssel együtt alkalmasak lettek volna egy házilag készített bomba felrobbantására. Ma délután néhány százan utcára vonultak Kézdivásárhelyen, hogy kiálljanak a gyanúsított mellett. (…)

Ovidiu Oanţă tudósító: Nagyjából ötszázan vannak, kézdivásárhelyi lakosok, akik megközelítőleg egy órája menetelnek a városban. A főtérről indultak a rendőrség székháza és aztán a bíróság felé. Több mint egy órája fejezik ki felháborodásukat azzal szemben, ami Beke István Attilával történt, akit a DIICOT terrorizmussal gyanúsít, miután a titkosszolgálatok segítségével állítólag bizonyítékokat szerzett arról, hogy robbanóeszközt akart barkácsolni, melyet ebben a térségben, a főtér közvetlen szomszédságában található egyik szemetes kukában helyezett volna el. Ugyanezek az ügyészek, akik azt állítják, hogy bizonyítékaik vannak, azt is mondják, hogy ezt a berendezést távirányítással, egy mobiltelefon segítségével akarták felrobbantani. Beke István Attila letartóztatása reakciókat váltott ki Kézdivásárhelyen. A tüntetésen összegyűltek azt mondják, nem akarják elhinni, hogy igazak lehetnek ezek a vádak és azt is, hogy itt, ebben a városban nincsenek terroristák. Azt kérik, hogy engedjék szabadon, sőt az állítások bebizonyítását is, mert azt is mondják, hogy a DIICOT ügyészeitől érkező összes vád egyszerű hazugság, legalábbis egyelőre, tekintettel arra, hogy számukra ezek a bizonyítékok nem léteznek. (…)”

„Tüntetés a letartóztatott terrorista mellett” – România TV, 2015. december 2.

„Kézdivásárhelyen maximális a feszültség. Több százan vonultak utcára, hogy kifejezzék támogatásukat a szélsőséges Beke István Attila iránt, akit azért tartóztattak le, mert bombát akart robbantani Románia nemzeti ünnepén. A tüntetők botrányt okoztak és erőszakosak voltak az újságírókkal.

Mircea Sima tudósító: A tüntetés véget ért, de Kézdivásárhelyen több száz magyar vett részt ezen a tüntetésen Beke István Attila mellett. (…) A tüntetők botrányt okoztak és erőszakosak voltak az újságírókkal. (…)”

„Kovászna: Szolidaritási tüntetés az előzetes letartóztatásban lévő Beke István Attila mellett” – Agerpres, 2012. december 2.

„Több tíz ember gyűlt össze (2012. december 2-án) Kézdivásárhely megyei jogú város központjában, egy Beke István Attila, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi szervezetének vezetője melletti szolidaritási tüntetésen, akit kedden 30 napra előzetes letartóztatásba helyeztek, mert azzal gyanúsítják, hogy egy házilag készített robbanószerkezetet készült felrobbantani a megyei jogú város területén, a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett rendezvényen.

A Kovászna Megyei Csendőr-felügyelőség szóvivője, Petronela Corodeanu az Agerpresnek kijelentette, a tüntetés nem rendelkezett engedéllyel, de békésen zajlott le.

Egyes nem hivatalos források szerint, a tüntetés részvevői a közösségi hálózatokon szerveződtek és csütörtökön is tiltakozni szándékoznak. (…)”

„Tüntetés a terrorizmussal gyanúsított kézdivásárhelyi férfi mellett”www.maszol.ro (Kolozsvár) – Kovács Zsolt

„A terrorizmussal gyanúsított Beke István Attila ártatlanságában hívők szerda (2012. december 2.) délután 16:00 órakor a kézdivásárhelyi Gábor Áron téren fognak tüntetni mellette. A támogató tüntetés Bíró Levente Tibor Facebook-oldalán megjelent felhívását többen is megosztották, akik jelezték részvételi szándékukat is. ’A politikai pártok, a civil szervezetek és minden jóérzésű ember támogassa Beke Istvánt, illetve álljanak ki a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom megrágalmazott áldozatai mellett! Kötelességünk tiltakozni, mert megfélemlítési akcióról van szó!’, ez áll a közösségi hálózaton közzétett felhívásban. (…)”

„Facebook: Szolidarizálási kampány Beke Istvánnal, a ’Je suis Beke István’ mottóval” – 2012. december 2.

A HVIM Erdély Facebook-oldalon 2012. december 2-án Székely Károly felhasználó, aki állítása szerint nem tagja a HVIM-nek, elindított egy szolidaritási kampányt Beke István Attila mellett, a ’Je suis Beke István’ mottóval, melyet egy családi fotó kísér, melyen Beke István Attila a feleségével és két (egy fiú és egy lány) gyermekével együtt látható. A felhívásban arra szólítja fel a székelyeket, hogy adományozzanak pénzt (ő maga 100 euróval járul hozzá) Beke István ügyvédi költségeire, ugyanakkor arra kéri a gyanúsított feleségét, nyisson egy bankszámlát a Western Union-utalások fogadására.

„Az RMDSZ bizonyítékokat kér a terrorizmussal vádolt magyar esetében” – B1 TV, 2015. december 2.

„Reakcióhullám követte Beke István, a terrorizmussal vádolt és december 1-én őrizetbe vett magyar letartóztatását. Az RMDSZ Frunda Györgyön keresztül szilárd bizonyítékokat kér a nyomozóktól ebben az ügyben, tekintettel arra, hogy – szerinte – csak egy támadási szándékról van szó. Ezen kívül Beke István nemzettársai több olyan videoanyagot tettek közzé a Facebookon, melyekkel azt akarják bizonyítani, hogy a gyanúsított bombája ártalmatlan volt.

Frunda György, volt RMDSZ-es szenátor (telefonon keresztül): ’Úgy gondolom, ahhoz, hogy tisztán lássunk ebben az ügyben, a bűnvádi nyomozati szerveknek egyértelműen be kell mutatniuk a bizonyítékaikat. Különben ők maguk is csak szándékról beszélnek, nem egy bombáról, nem egy közvetlen merényletről, hanem csak egy szándékról, hogy esetleg elkészítene egy bombát, melyet aztán felhasználna. (…) Ha magyar szélsőséges vagy, akkor miért olyan körben vetnél be egy bombát, ahol – a rendőrök kivételével – mindenki magyar lett volna?! (…) Nagyon sok kérdés van, melyeket a lehető leghamarabb tisztázni kellene’.

Riporter: Nemcsak a volt RMDSZ-es siet Beke István segítségére. Több magyar videoanyagokat tett közzé a Facebookon, melyeken bemutatják az Air Soft Bomb, a DIICOT által a gyanúsított házában lefoglalt berendezés működését. Mindnyájan a román hatóságok riadalmával ironizálnak, miközben az Air Soft Bomb inkább füstöt okoz, mint bármi mást. Másrészről a gyanúsított felesége elítéli a hatóságok bánásmódját. ’Embertelen módon vitték el és miután egész nap nem adtak neki enni, egész éjszaka zajlott a kihallgatás. Egyáltalán nem biztosítottak tolmácsot, minden jegyzőkönyv román nyelvű volt és az ügyvédjének sem engedték meg, hogy elkísérje’, írta Beke István felesége a Facebookon.”

Facebook, 2015. december 2.

2015. december 3-án a Székelyföld kormánya Facebook-oldalon a magát „Székelyföld Köztársaság elnöké”-nek nevező Kovács Zoltán aláírásával megjelent egy Nyílt levél, melyben 2016. január 23-án 10:00 órára a magyarországi Hajdúszoboszlóra, a Szép Ernő utca 16. szám alatti címre hív meg egy sor magyar szervezetet a Székelyföld jelene és jövője a jelenlegi nemzetközi politikai kontextusban című fórumra.

A következő magyar szervezeteket hívták meg erre az összejövetelre:

1. Székely Önkormányzati Tanács;

2. Magyar Polgári Párt;

3. Erdélyi Magyar Néppárt;

4. Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom;

5. Erdélyi Magyar Ifjak – EMI;

6. Székely Nemzeti Tanács;

7. Magyar Gárda (székely szimpatizánsok);

Hirdetés

8. Vitézi Lovagrend;

9. hagyományőrző egyesületek képviselői;

10. Székely Pajzs Egyesület.

Facebook: A Székelyföld Kormánya oldalon közzétettek egy Csibi Barna által készített és a Hágai Bíróságnak elküldött jelentést a ’székelyföldi etnikai üldözésekről’ – média: Internet – 2015. 12. 05.

2015. december 4-én a Székelyföld kormánya Facebook-oldalon közzétettek egy Hágai Bíróságnak benyújtott jelentés a székelyföldi etnikai üldözésekről című anyagot, melyet Csibi Barna írt alá és melyet a Ruszin Kárpátalja blogról vettek át.

A dokumentum hat oldalból áll, Csibi Barna írta alá, aki „Székelyföld Köztársaság száműzetésben élő külügyminiszteré”-nek nevezi magát. Megemlítjük, hogy a jelentés egy sor Csibi Barna által (a 2014–2015-ös időszakban) megtapasztalt és lejegyzett momentumot tartalmaz, melyeket interneten terjesztett anyagokból készített összeállítás kísér, melyek alapján – szerinte – „emberiesség elleni bűncselekményekkel” lehetne vádolni Romániát. Megemlítendő, hogy Csibi Barna a jelentés végén kitér Beke István ügyére is, annak ártatlanságát hangoztatva. Ezzel összefüggésben Csibi Barna azt állítja, hogy a jelentésben felsorolt esetek „egy nyilvánvaló etnikai alapú üldözés jellemzői és az erőszakkal visszaélő román állam monopóliumának bizonyítékai”.

Facebook: A HVIM tagjai Románia pozsonyi nagykövetsége előtt – 2012. december 5.

2015. december 4-én a Kiállok Beke István mellett (melynek mottója „Álljunk ellen a megfélemlítésnek”, „Székelyföld” zászlójával a háttérben) Facebook-oldalon a következő bejegyzést tették közzé: „Tegnap néhány dél-szlovákiai (az eredeti szövegben „Felvidék” szerepelt – a szerk.) vármegyés a következő üzenetet helyezte el Románia pozsonyi nagykövetségén (angol nyelven): ’Megálljt a sovinizmusnak. Szabadságot a politikai foglyoknak!”

A bejegyzéshez három HVIM-logós fényképet csatoltak, melyen három Photoshoppal eltakart arcú férfi és egy nő látható, tűzijátékkal (valójában csillagszóróval –a szerk.) a kezükben, mögöttük a HVIM „Megálljt a sovinizmusnak. Szabadságot a politikai foglyoknak!” felirat látható a nagykövetség kerítésére akasztva. Egy másik felvételen egy kéz látható, amint tűzijátékokat (valójában csillagszórókat – a szerk.) helyez el a nagykövetség kerítésén.

Az üzenetet és a 3 fényképet 52-es osztották meg a Facebook platformján keresztül, többek között a Beke Istvánnal szolidarizáló Kiállunk a meghurcolt székely vármegyés mellett oldalon, ahol 179 „Tetszik”-et kapott.

„A Jobbik Ifjúsági Tagozatának megemlékezése Erdély elcsatolásáról”alfahir.hu, 2015. december 5.

„A politikai színpadon lévők közül senki sem érezte fontosnak megemlékezni az iszonyatos eseményről, ezért a Jobbik Ifjúsági Tagozatának budapesti szervezete, egy villámcsődület keretében, az esti órákban (2015. december 4.) Románia nagykövetsége elé vonult”, tájékoztatta az Alfahírt a Jobbik Ifjúsági Tagozata.

„A nagyjából 20–25 fiatal fekete szalagokat kötött a kerítésre és gyertyákat helyezett el az épület előtt, majd elénekelték a székely himnuszt. Az eseményen részt vett Farkas Gergely Jobbikos parlamenti képviselő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának országos elnöke.”

„Tüntetés Románia budapesti nagykövetsége előtt Beke István Attila szabadon engedéséért” – Mediafax, 2015. december 6.

„A magyarországi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tüntetést szervezett Románia budapesti nagykövetsége előtt Beke István Attila mellett, akit azzal a váddal tartóztattak le, hogy robbanószerkezetet akart összeállítani, melyet Románia nemzeti ünnepén robbantott volna fel”, tudósít az MTI.

„A HVIM nagyjából 200 tagja és támogatója gyűlt össze Románia budapesti nagykövetsége előtt, Beke szabadon engedését kérve. Zagyva György Gyula, a mozgalom egyik vezetője azt mondta, ’egyértelmű, hogy a román hatóságoknak nincs semmilyen bizonyítékuk Beke ellen’. Véleménye szerint, a Beke letartóztatásához vezető DIICOT-művelet célja a magyarok megfélemlítése és az erdélyi magyar autonómiát szolgáló kezdeményezések blokkolása volt.

Zagyva megjegyezte, hogy minden magyar felelőssége támogatni Bekét, a HVIM kézdivásárhelyi vezetőjét és arra kérte a tüntetőket, hogy Beke szabadon engedése érdekében számoljanak be a témáról a közösségi hálózatokon. (…)”

„Ezren tüntettek egy újabb Beke Istvánnal szolidarizáló tüntetésen, amelyen a Székely Nemzeti Tanács vezetője is részt vett” – Mediafax, 2015. december 5.

„Nagyjából ezren vettek részt Kézdivásárhelyen egy újabb Beke István Attilával szolidarizáló tüntetésen, akit azzal a váddal tartóztattak le, hogy robbanóeszközt akart gyártani, melyet a nemzeti ünnepen robbantott volna fel, a szombati (2015. december 5.) eseményen pedig az SZNT elnöke, Izsák Balázs is részt vett.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs, aki szombaton részt vett a Beke Istvánnal szolidaritást vállaló kézdivásárhelyi tüntetésen, kijelentette, hogy magyar terrorizmus nem létezik és hogy az idők folyamán Romániában történt terrorista tetteket ’szekus körök szervezték’, hogy feszültségeket keltsenek románok és magyarok között.

’Romániában én terrorizmust nem tapasztaltam, nem láttam és nem is létezett, csak az állam hatóságai részéről, melyeknek – a mai napig felderítetlen okokból – több mint ezer halálos áldozatuk volt 1989 decemberében, a bányászjárások, a marosvásárhelyi fekete március során, melyek mindegyikét a hatóságok irányították, szervezték meg’, mondta az SZNT elnöke, Izsák Balázs.

Az SZNT vezetője azt mondta a Mediafax tudósítójának, hogy azért jött Kézdivásárhelyre, hogy a szombaton (2015. december 5.) tüntető mintegy ezer emberrel együtt szolidaritást vállaljon Beke István Attilával, akit azzal a váddal tartóztattak le, hogy egy házilag készített berendezést akart felrobbantani Románia nemzeti ünnepén. (…) Izsák Balázs kijelentette, hogy a bukaresti hatalomváltás után, azok után, hogy Dacian Cioloş kijelentette, ’esély adódott a románok és magyarok közötti párbeszédre, a román–magyar kapcsolatok javítására’, egyesek nem akartak ezt, és akkor a ’tömegek manipulálása érdekében’ ’megszervezték’ ’a magyarok elleni uszítást’. (…)”

„Hétvégi kiadás: ’A székelységben háborús bűnösről neveztek el egy utcát’” – Antena 3, 2015. december 6.

Sebastian Cucu Kovászna megyei kormánymegbízott (telefonos bejelentkezés – részletek)

„C. Porumbel: (…) A székelységben újra botrány van. Kézdivásárhely egyik utcája Wass Albert háborús bűnös nevét fogja viselni, aki románok haláláért volt felelős a második világháború alatt. A javaslat a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól érkezett, melynek a feltételezett terrorista merénylet miatt a DIICOT által múlt héten (2015. november 30–december 6.) őrizettbe vett férfi is tagja. (…) Bár tudomásuk van erről, hogy ez egy háborús bűnös, az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi tanácsosai megszavazták az utca nevének megváltoztatását. Egyhangú szavazás volt. (…) Meg fogja támadni a helyi tanácsnak ezt a döntését? (…)

S. Cucu: Erről a határozatról (…) tájékoztatták az intézményt. Mivel nyilvánvalóan törvénysértő, közigazgatási eljárást fogunk indítani a megsemmisítése érdekében. (…)

L. Popescu: Figyelembe vették, hogy milyen hatással járhat egy bírósági eljárás az ottani helyi feszültségekre? (…)

S. Cucu: Teljesítenem kell a kötelességemet. Az a kötelességem, hogy alkalmazzam a törvényt és ezt is fogom tenni. (…) A légkör normális, azoknak a kézdivásárhelyi tüntetéseknek és tiltakozásoknak a kivételével, melyekről önök is tudnak. Tudomásom szerint lesznek még. (…) De ennek nincs semmi köze ahhoz, amit az állam intézményeinek meg kell tenniük, az általam képviselt intézményt is beleértve. (…)”

Hirdetés