Dolgoznak a schengeni egyezmény felfüggesztésén

A migránsválság kezelése szükségessé teheti a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.
Hirdetés

Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei pénteki ülésükön ugyan egyetértettek abban, hogy a schengeni övezetet meg kell őrizni, ugyanakkor abban is megállapodtak, hogy tovább dolgoznak egy olyan terven, amely bizonyos esetekben lehetővé teszi az egyezmény felfüggesztését – értesült a Financial Times című üzleti napilap. A terv lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy legtöbb két évre felfüggesszék a belső határellenőrzés megszüntetését kimondó egyezményt.

A javaslat egyik legfőbb támogatója Németország, az indok pedig az, hogy az elmúlt hónapokban zajló migránsválság nyomán felszínre kerültek a schengeni rendszer hiányosságai.

A terv ötletét az unió soros luxembugi elnöksége dolgozta ki. Jan Asselborn luxemburgi külügyminiszter közölte: a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy amennyiben súlyos, a schengeni övezet számára veszélyes problémák merülnek föl, közös, európai tervnek kell léteznie a határellenőrzés biztosítására egy legkevesebb hathónapos időszakra.

A tanácskozáson fölmerült az is, hogy egy időre felfüggesszék Görögország schengeni tagságát, mivel a bevándorlók legnagyobb része ide érkezik, az athéni hatósságok pedig gyakorlatilag ellenőrizetlenül engedik őket tovább.

Hirdetés

Athén végül hajlandónak mutatkozott elfogadni az uniós segítséget és aktiválta az úgynevezett polgári védelmi mechanizmust, amely a menekültek ellátásához és annak teljes lebonyolításához szükséges tárgyi eszközök telepítését jelenti. Ígéretet tett a menedékkérőket regisztráló központok (hot spotok) hatékonyabb működtetésére és kijelentette, hogy együtt kíván működni az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatallal (EASO) és beengedi országa területére az uniós határvédelmi ügynökséget (Frontex) is.

 

Hirdetés