Dolgoznak a schengeni egyezmény felfüggesztésén

A migránsválság kezelése szükségessé teheti a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását.
Hirdetés

Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei pénteki ülésükön ugyan egyetértettek abban, hogy a schengeni övezetet meg kell őrizni, ugyanakkor abban is megállapodtak, hogy tovább dolgoznak egy olyan terven, amely bizonyos esetekben lehetővé teszi az egyezmény felfüggesztését – értesült a Financial Times című üzleti napilap. A terv lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy legtöbb két évre felfüggesszék a belső határellenőrzés megszüntetését kimondó egyezményt.

A javaslat egyik legfőbb támogatója Németország, az indok pedig az, hogy az elmúlt hónapokban zajló migránsválság nyomán felszínre kerültek a schengeni rendszer hiányosságai.

A terv ötletét az unió soros luxembugi elnöksége dolgozta ki. Jan Asselborn luxemburgi külügyminiszter közölte: a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy amennyiben súlyos, a schengeni övezet számára veszélyes problémák merülnek föl, közös, európai tervnek kell léteznie a határellenőrzés biztosítására egy legkevesebb hathónapos időszakra.

Hirdetés

A tanácskozáson fölmerült az is, hogy egy időre felfüggesszék Görögország schengeni tagságát, mivel a bevándorlók legnagyobb része ide érkezik, az athéni hatósságok pedig gyakorlatilag ellenőrizetlenül engedik őket tovább.

Athén végül hajlandónak mutatkozott elfogadni az uniós segítséget és aktiválta az úgynevezett polgári védelmi mechanizmust, amely a menekültek ellátásához és annak teljes lebonyolításához szükséges tárgyi eszközök telepítését jelenti. Ígéretet tett a menedékkérőket regisztráló központok (hot spotok) hatékonyabb működtetésére és kijelentette, hogy együtt kíván működni az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatallal (EASO) és beengedi országa területére az uniós határvédelmi ügynökséget (Frontex) is.

 

Hirdetés