Két évet kapott a grillcsirkével lefizetett képviselő

Florin Popescu pénzt kért, de grillcsirkét kapott egy vállalkozótól választási kampánya finanszírozására.
Hirdetés

Nem jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek pénteken egy képviselőt, amiatt hogy egy üzletembertől illegálisan 60 tonna grillcsirkét kért és fogadott el, amit később a választók között osztogatott szét.

Florin Popescu, a Traian Băsescu korábbi államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője volt. A korrupcióellenes ügyészség tavaly júniusban emelt vádat a politikus ellen, aki azóta függetlenként fejti ki tevékenységét a román törvényhozásban.

A vád szerint a 2012-es helyhatósági választáson, amikor a Dâmbovița megyei önkormányzat elnöki tisztségére pályázott, egy üzletembertől illegális kampányfinanszírozást kért. A képviselő nem pénzt, hanem 60 tonna grillcsirkét kapott.

Őt az üzletember jelentette fel, aki azt állította, hogy eredetileg 250 ezer eurót kért tőle Popescu, amit sokallt, és csak 100 ezer euró értékben volt hajlandó hozzájárulni a választási kampányhoz. Cserében a politikus állami szerződést ígért az üzletembernek.

Tavaly áprilisban a legfelső bíróság egy másik képviselőt ítélt jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre amiatt, hogy egy üveg whiskyt és háromezer lej csúszópénzt fogadott el.

Hirdetés