Hungarikum lett a kürtőskalács

Mi lesz, ha a románok románikummá nyilvánítják?
Hirdetés

A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtőskalácsot – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.

A Hungarikum Bizottság minden segítséget megad a kürtőskalács jogi védelméhez – tette hozzá a miniszter, aki az erdélyi, a székely és a magyar hagyomány részének nevezte ezt az édességet.

Erdélyben a magyar identitás kifejezője a kürtőskalács, amely a régi konyha kreativitását is jelképezi, 1990 után indult világhódító útjára és ma már sok országban megtalálható – indokolta a miniszter a hungarikumok közé sorolását.

Az ügyből vélhetően magyar–román vita lesz, mivel az új román kormány agrárminisztere, Achim Irimescu nemrég közölte: román hagyományos termékként szeretné bejegyeztetni Brüsszelben a kürtőskalácsot. Csakhogy ugyanezt szeretné Budapest is, a magyar földművelésügyi minisztérium egy héttel a román bejelentés után közölte: kezdeményezi a kürtőskalács, mint „hagyományos különleges termék” uniós bejegyeztetését.

Hirdetés