Betiltaná az RMDSZ-t Bogdan Diaconu

A flúgos képviselő elég gyorsan eljutott a marginális ifjak állítólag pizza kódnevű állítólagos bombájától az RMDSZ betiltásáig. Az RMDSZ vagyonából románul tanítaná a magyarokat.
Hirdetés

Az RMDSZ betiltásáról terjesztett törvénytervezetet a bukaresti képviselőház elé Bogdan Diaconu független képviselő szerdán arra az állítólagos merényletkísérletre hivatkozva, amelyet – az ügyészség szerint – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) kézdivásárhelyi elnöke akart elkövetni.

A magyarellenes megszólalásairól elhíresült politikus indoklásában kifejtette: bár az RMDSZ „formálisan” elhatárolódott a merényletkísérlettől, a Szövetség évek óta a román állam egysége, nemzeti és oszthatatlan jellege ellen áskálódik, az általa vezetett 
 

önkormányzatok pedig a HVIM fő finanszírozói.

Az RMDSZ megalakulása óta támadja az alkotmány első cikkelyét, és nyíltan etnikai alapon követel területi autonómiát – érvel a képviselő, aki szerint ezzel a magyar érdekképviselet a román államiság és annak területi épsége ellen intéz megengedhetetlen támadást.
 
Ha a parlament elfogadja a tervezetet, az RMDSZ valamennyi választott törvényhozóját és önkormányzati képviselőjét megfosztanák mandátumától, és tíz évre kizárnák a közéletből. Diaconu szerint törvénytervezete nem irányul a magyar kisebbség tagjai ellen, ugyanis az RMDSZ vagyonát „társadalmi beilleszkedésükre” fordítanák: a kormány egy speciális pénzalapot hozna létre, és 
 

a pénzből román nyelvtanfolyamokat rendeznének a magyarok számára.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint Beke István, a HVIM helyi vezetője, házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi katonai parádén. A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát, akit az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének szándékával gyanúsítanak, amit 10-től 25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet a büntető törvénykönyv.
 
A bukaresti szenátus márciusban elutasította már Bogdan Diaconu két magyarellenes törvénytervezetét: az egyik az autonómiapárti megmozdulásokat, a másik pedig az „etnikai zászlók” nyilvános használatát büntette volna. 
 
Diaconu a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben szerzett mandátumot, ám tavaly, amikor az RMDSZ-szel közös kormánykoalícióban lévő pártja önmérsékletre szólította fel, kilépett a PSD-ből, és Egyesült Románia Párt (PRU) néven új politikai alakulatot alapított.

Hirdetés