A nemzeti ünnep hátráltatja a korrupciós vizsgálatot

December 9-re halasztották a vitát Ioan Oltean és Cătălin Teodorescu PNL-s képviselők mentelmi jogának megvonásáról a december 1-i hosszú hétvége miatt.
Hirdetés

 Csak jövő hét végére alakíthatja ki álláspontját a képviselőház jogi bizottsága Ioan Oltean és Cătălin Teodorescu PNL-s képviselők mentelmi jogának megvonásáról. 

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ezirányú kérését, amely pénteken érkezett be a jogi bizottsághoz, a bizottság három, legfeljebb öt napig vizsgálhatja, de mivel közbeesik a november 30-i és december 1-i munkaszüneti nap, ezért döntést leghamarabb a jövő hét csütörtökjén van péntekjén hoz. Ajánlásáról és a két képviselő előzetes letartóztatásának engedélyezéséről ezért a plénum leghamarabb a december 9-i ülésnapon tud szavazni – közölte Niculae Mircovici háznagy.
 
Ioan Oltean tegnap lemondott a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) betöltött alelnöki tisztségéről. A Klaus Johannist államfői székbe juttató Nemzeti Liberális Párt első alelnöke, Ludovic Orban kijelentette: pártja megszavazza a korrupcióellenes ügyészség kérését, és hozzájárul a liberális képviselők előzetes letartóztatásához.
 
A DNA büntetőeljárást szeretne indítani Ioan Oltean és Cătălin Teodorescu képviselő ellen befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanúja miatt egy 2010-es kárpótlási ügyben. A DNA közleménye szerint a két képviselő egy nem visszaszolgáltatható telek után kifizetett túlértékelt kárpótlás ügyében játszott fontos szerepet. 
 
A pitesti-i telek örökösei nyolcévi pereskedés után feladták a harcot a román állammal, és 2009-ben 750 ezer euróért eladták az örökösödési jogot egy vállalkozónak. A vállalkozó 2011-ben 108,9 millió lej (7,6 milliárd forint) kárpótlást kapott a telekért, melyet az ügyészség állítása szerint a valós ár ötszörösére értékelt fel egy értékbecslő. A 6,1 hektáros pitesti-i telek után kifizetett összeg a 2011-ben kifizetett kárpótlások negyedrészét tette ki.
 
Az ügyészség csütörtökön őrizetbe vette a kárpótlást elnyerő üzletembert, az értékbecslőt, valamint a kárpótlási bizottság három tagját. A DNA állítása szerint Ioan Oltean 600 ezer euró csúszópénzt kapott azért, hogy közbenjárjon a kárpótlási hivatal volt elnökénél a kifizetés ügyében. Cătălin Florin Teodorescu képviselő a kárpótlási bizottság tagjaként segítette elő a túlértékelt telek utáni kárpótlás kifizetését.
 
Az ügyészség a közleményében kitér arra, hogy a kárpótlási bizottság három őrizetbe vett tagja a bizottság többi – más ügyekben már vád alá helyezett tagjával együtt – a törvények áthágásával hagyta jóvá a túlértékelt kárpótlási összeget. A bizottsági tagok között említi Markó Attilát, az RMDSZ volt parlamenti képviselőjét is, de nem tesz említést arról, hogy Markó Attila ellen újabb eljárást indított volna.
 
A DNA szerint a túlértékelt kárpótlás kifizetése által az ügy gyanúsítottjai 87,2 millió lej kárt okoztak az államnak. 

Hirdetés