Abszurd: dúl a magyar-magyar kürtőskalács-háború

Ilyen nincs: késhegyre menő polémia és per zajlik a sütemény miatt. A románok meg közben román termékként védetnék le.
Hirdetés

A magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM) mondvacsinált okokra és ostobaságokra hivatkozva gáncsolja azt, hogy a kürtőskalácsot Hagyományos Különleges Termékké nyilváníttassuk, ezt most azzal tetézik, hogy a román kormánynak próbálják átjátszani a világ legismertebb székely-magyar süteménye regisztrációjának lehetőségét – állítja Hantz Péter.

A Svájcban kutató erdélyi biofizikus, aki korábban a kürtőskalács székely-magyar termékként történő bejegyzését szorgalmazó Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) ügyvezetője volt, azt mondja: a háttérben a FM illetékeseinek teljes tájékozatlansága áll. A kutató szerint a konfliktus abban gyökerezik, hogy az NKSZ „nem tudott partner lenni” abban, hogy elfogadja a gyengébb minőségű és olcsóbb termékeket előállító sütők nyomására egy hibás, de olcsóbb recept elfogadását erőltető FM álláspontját.

„A FM, többek között, olyan abszurd érvekkel támadta az NKSZ szakértői által benyújtott dokumentumot, hogy „a kürtőskalács csak 25 éve jelent meg hazánkban”. Talán elfelejtettek egy nullát?” – kérdezi Hantz Péter.

A fizikus szerint a negatív hozzáállás másik oka az, hogy fölemelték a szavukat a Hungarikum Bizottság elhibázott lépései és visszaélései ellen. Elég arra utalni, hogy a Rubik-kocka, a gulyás, a golyóstoll és a korondi fazekasság nem hungarikum, de az akácfa, az akácméz, a birkapörkölt karcagi változata viszont az. Az NKSZ beperelte a minisztériumot.

Eközben a magyar földművelési tárca is kezdeményezte a kürtőskalács bejegyeztetését.
 

Hirdetés