Terrortámadások Párizsban: rengeteg halott

Szükségállapotot hirdettek Franciaországban, mozgósították a hadsereget.
Hirdetés

RÖVIDEN

• Hat párizsi helyszínen követtek el merényleteket iszlamista terroristák: Bataclan színház, Stade de France stadion, La Belle Equipe bár (Rue Charonne), Le Petit Cambodge étterem, Avenue de la Republique, Les Halles bevásárlóközpont

• Egyelőre nem tudni pontosan a halottak számát. Hivatalos, megerősített: 128, hivatalos források: 153, Le Figaro: 122, CNN: 153.

• Nyolc terrorista meghalt, közülük heten felrobbantották magukat.

• Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek, mozgósították a katonaságot, lezárták a határokat.

Legalább 153 ember meghalt és mintegy háromszázan megsebesültek több, egyidejűleg elkövetett terrorista merényletben Párizsban, péntek este. Az öngyilkos merényleteket iszlamista terroristák követték el hat párizsi helyszínen.

Francia hivatalos források szerint a legtöbben, legalább 112-en a Bataclan színházban haltak meg, ahol az Eagles of Death Metal nevű rockegyüttes koncertezett. A Rue Charonne-on a La Belle Equipe bárnál 19-en haltak meg, a Le Petit Cambodge étterem környékén 14-en, az Avenue de la Republique-on négyen. Szintén négyen haltak meg a Stade de France nemzeti stadionnál, ahol a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó mérkőzés zajlott. Lövöldözést jelentettek a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont környékén is.

A Bataclan színházban túszejtés történt, a terroristák akkor robbantották fel magukat, amikor a kommandósok behatoltak az épületbe. Előzőleg a terroristák géppisztolyokkal kezdtek lövöldözni a teremben. A rendőrség nyolc terroristát ártalmatlanított.

François Hollande francia elnök – akit a biztonsági erők menekítettek ki a focimérkőzésről – szükségállapotot rendelt el az országban, mozgósították a hadsereget és lezárták a határokat. 

 

Összefog a világ

A nemzetközi intézmények és az államok vezetői megrendülten nyilatkoztak és segítségüket ajánlották fel Franciaországnak.

Nemcsak Párizs és Franciaország népe, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást – jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök a Párizsban elkövetett merényleteket követően.

Obama, aki a támadásokat az „ártatlan polgári lakosok terrorizálására irányuló gyalázatos kísérletnek” minősítette, leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök francia partnerének, François Hollande-nak telefonon is kifejezte részvétnyilvánítását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok megingathatatlanul támogatja Franciaországot. A két vezető a Fehér Ház tájékoztatása szerint megfogadta, hogy közösen, és a világ országaival is összefogva harcolni fog a terrorizmus ellen.

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak a brit miniszterelnök. David Cameron a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este végrehajtott támadások miatt. A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket.

Hirdetés

Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak. Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.

A Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen – írta Donald Tusk, az Európai Tanács (EiT) elnöke François Hollande francia elnöknek címzett szombat hajnali levelében.

„Ma este Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban” – fogalmazott az EiT elnöke.

„A francia nagy, erős és rugalmas nemzet, le fogja tudni győzni a tragédiát” – tette hozzá. Donald Tusk levelében kiemelte, hogy az Európai Unió segítséget nyújt Franciaországnak.

A tragikus, gyalázatos terrorcselekmény nem érheti el célját, nem győzhet a szétválasztás, a félelem, és nem áshatja alá a szabadságot. A szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiért az Európai Unió valamennyi kormánya és nemzete kiáll – fogalmazott az Európai Tanács elnöke. 

Az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a pénteken történteket a Vatikán. Federico Lombardi szóvivő közleménye szerint a pápával és a béke híveivel együtt a lehető legélesebben elítélik a támadásokat.

Kína kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében – mondta Hszi Csin-ping François Hollande-nak telefonon szombaton, a párizsi merényletek után. A kínai elnök elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

Az iráni elnök, Hassan Rouhani is elítélte a párizsi támadásokat: „Mélyen elítélem ezt az embertelen cselekedetet és részvétemet fejezem ki a gyászoló nemzetnek és a francia kormánynak” – írta Twitteren. Rouhani egyébként épp Európába készült, de a támadás miatt elhalasztotta útját, Olaszországba és Franciaországba utazott volna.

Ünnepeltek a dzsihadisták

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.

A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.

A bejegyzéseket „Párizs lángokban”, valamint „A Kalifátus lecsap Franciaországra” arab nyelvű hashtagekkel látták el.

A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy „ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt”.

Hirdetés