Zászlómustrára ment a vádhatóság Csíkmadarasra

Személyesen szemrevételezték pénteken a Hargita megyei bírák, hogy tényleg magyar zászló van-e kitűzve Csíkmadaras polgármesteri hivatalára.
Hirdetés

Helyszíni szemle során vették szemügyre pénteken délelőtt a Hargita megyei prefektus, ügyészség és törvényszék képviselői a székelyföldi Csíkmadaras polgármesteri hivatalára kitűzött magyar zászlót – tájékoztatott közleményében a polgármesteri hivatal.

A küldöttség annak a pernek a keretében tartott helyszíni szemlét, amelyet májusban indított Jean-Adrian Andrei prefektus Bíró László polgármester ellen a zászló eltávolítására vonatkozó korábbi jogerős bírósági ítélet végrehajtásának  megtagadása miatt. A hatóságok képviselői fényképeket készítettek, és

jegyzőkönyvbe vették, hogy az épületen továbbra is ott leng a magyar zászló.

Bíró László polgármester közölte, hogy inkább lemond a polgármesteri tisztségéről, de akkor sem veszi le a zászlót a községházáról, hiszen az épületre nem Magyarország hivatalos lobogóját tűzte ki, hanem a magyarságét, és ezt semmilyen törvény nem tiltja.

„Meg vagyok győződve, hogy polgármesteri mandátum nélkül is lehet tenni a közösségért. Inkább azt választom, hogy kimegyek a községházáról, mintsem hogy levegyem a zászlót. Felháborít ugyanakkor ebben a helyzetben a polgármestertársak hűtlensége és gyávasága a magyar nemzettel szemben” – idézte a közlemény a községvezetőt. Arra utalt, hogy

a magyar polgármesterek nem dacoltak a román hatósággal a zászlóügyben.

Hozzátette, hogy 2006-ban tűzte ki a hivatalra a magyarság zászlaját és 2012-ig ez senkit nem zavart. A szimbólumot a Ponta-kormány hatalomra lépése után kifogásolta Hargita megye prefektusa.

Hirdetés

Bíró Lászlót több ízben is megbírságolta a kormány Hargita megyei képviselője. Az RMDSZ színeiben megválasztott polgármester egyszer le is vette a zászlót de – mint korábban nyilatkozta – „mosás és vasalás után” újra kitűzte.

A 2200 lakosú Csíkmadarason a lakosság 99 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Hirdetés