Díjazza a nyelvművelőket az RMDSZ

A díjat jövő évtől a magyar nyelv napja alkalmából szervezett ünnepségen adja majd át az RMDSZ és az általa alapított Communitas Alapítvány.
Hirdetés

A nyelvművelő munka elismerésére alapít díjat a RMDSZ és a szövetség által létrehozott Communitas Alapítvány – közölte pénteki hírlevelében az RMDSZ. A jutalmat 2016-tól évente ítélik majd oda, és november 13-án, a magyar nyelv napján szervezett ünnepségen adják át egy olyan romániai magyar személyiségnek, akinek a kultúra területén kifejtett tevékenysége a nyelvművelés szempontjából is értéket jelent.

Az anyagi jutalommal is járó díjat neves szakemberek javaslata alapján ítélik oda.

„A díjjal azok munkáját szeretnénk méltányolni és egyben népszerűsíteni is, akik anyanyelvünk művelésében kiemelkedők, akik a nyelvet folyamatosan újrateremtik és ezzel az alkotómunkával egy egész közösség is azonosulni tud. A romániai magyar kultúrának sok olyan személyisége van, aki méltán nevezhető Dsida Jenő vagy Kacsó Sándor szellemi utódjának. Őket, alkotómunkájukat szeretnénk évente megünnepelni a magyar nyelv napján”– idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a szövetség hírlevele.

Klaus Johannis államfő november 11-én hirdette ki azt az RMDSZ által kezdeményezett törvényt, mely

Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át.

1844-ben ezen a napon lett hivatalos a magyar nyelv az államigazgatásban és a közoktatásban. A magyar Országgyűlés 2011 szeptemberében nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává.

Hirdetés