Johannis: szigorítsák az Unió határvédelmét!

A kormányalakítási láz közepette az elnök a migránsválságról sem feledkezik meg.
Hirdetés

Klaus Johannis részt vesz a máltai informális uniós csúcstalálkozón, és előtte még ismertette álláspontját a bevándorlókérdéssel kapcsolatban. Úgy látja, hogy az Európába irányuló bevándorlóáradat megfékezéséhez az EU határellenőrzésének szigorítására van szükség.

Emlékeztetett, hogy az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli értekezlete előtt, szerdán az európai vezetők számos afrikai ország részvételével tartanak migrációs csúcstalálkozót Máltán, amelyen megoldásokat keresnek a déli útvonalon, többnyire Olaszországon keresztül Európába érkező bevándorlóáradat megállítására. Johannis szerint az afrikai országok számára az uniónak támogatási mechanizmust kell kidolgoznia, amely a migráció „ellenőrzését és korlátozását” célozza.

Az EU általános migrációs politikájáról Johannis azt gondolja, hogy nagyobb szerepet kell kapnia a külső határok szigorú ellenőrzésének. Megjegyezte: nem Románia határairól beszél, mert ezek „nagyon jól működnek”, nem ezeken a határokon jelentkeztek a migránsokkal kapcsolatos problémák.
 
Románia szolidáris az EU többi tagországával, és részt akar venni a migrációs válságra adandó közös megoldás kidolgozásában, az ország például az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) egyik legaktívabb résztvevője.
 
Ahhoz, hogy az unió ellenőrzés alatt tartsa a menekültáradatot, meg kell erősítenie együttműködését azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok származnak, és azokkal a tranzitállamokkal, amelyeken áthaladnak – mondta Johannis. Előbbieknél béketeremtő beavatkozásra, utóbbiaknál a migránshullám korlátozását célzó támogatásra lehet szükség. Mindezen intézkedésekben Románia kész szerepet vállalni.
 
 

Hirdetés