45 – meghalt a Goodbye to Gravity dobosa is

Vasárnap délutánra 45-re emelkedett a Colectiv-tűz miatt elhunytak száma.
Hirdetés

45-re emelkedett a Colectiv-tragédiában elhunytak száma vasárnap délután. Ekkor hunyt el Bogdan Enache, annak a Goodbye to Gravity együttesnek a dobosa, amelynek koncertjén kigyulladt a bukaresti Colectiv klub belső dekorációja és hangszigetelő szivacsa. 

Az október 30-án bekövetkezett tragikus balesetben a helyszínen 26-an haltak meg, és több mint 140-en sérültek meg súlyosan. A halálos áldozatok száma ezen a hétvégén 12-vel emelkedett a sérülések jellege miatt. Az áldozatok zöme ugyanis nemcsak arcán, kezén és felsőtestén égett meg, illetve füstmérgezést szenvedett, hanem a forró levegő és a méreganyagok beszívásával nagyon sokuknak a légútjai is megégtek. Az ilyen jellegű sérültek tüdeje a baleset után 5-6 nappal bekövetkező súlyos komplikációk miatt szűnik meg működni – magyarázta pár napja a sérültek egy részét ellátó Floreasca kórház plasztikai sebészetét vezető orvos, Ioan Lascăr.
 
Bogdan Enache szíve és légzési rendszere állt le vasárnap délután abban a repülőben, amellyel egy svájci klinikára akarták szállítani. A repülő visszatért Bukarestbe, őt a repülőn és a mentőautóban, amellyel az égési sérültek kórházába szállították vissza, 70 percen át próbálták újraéleszteni, sikertelenül.
 

Ő volt az a páciens, aki miatt Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter ma azt nyilatkozta, hogy mindegyik beteget, akinek állapota és főként orvosa megengedi a szállítást, az állam pénzén fogják őket fogadó külföldi kórházakba szállítani egy hozzátartozójukkal együtt, és szintén a román állam állja a betegek és hozzátartozóik ellátási költségét is attól függetlenül, hogy az illető betegnek van-e vagy sincs érvényes egészségbiztosítása.

Szombaton az a hír terjedt el, hogy Bogdan Enache dobost a családja egy lyoni kórházba szállíttatta volna, de ezt nem tehették meg állítólag amiatt, mert a dobosnak nem volt egészségbiztosítása.

A Goodbye to Gravity zenekart 2011-ben alapította Andrei Galuţ énekes, Mihai Alexandru gitáros, Bogdan Enache dobos, Vlad Ţelea gitáros és Alex Pascu bőgős. A gitárosok még a Colectiv klubban meghaltak, az énekest jelenleg Hollandiában ápolják.

 

Hirdetés

A képen a kolozsvári Főtéren az áldozatok emlékére gyújtott gyertyák. Fotó: Szabó Tünde

 

Hirdetés