Dacian Cioloș lesz az új miniszterelnök?

Európai források az európai pénzforrások volt miniszterét, Románia volt európai biztosát jósolják Ponta utódjául. Mert még nem korrumpálódott.
Hirdetés

Dacian Cioloș, a Barroso-kabinet volt agrárügyi biztosa lesz Románia következő miniszterelnöke – nyilatkozta ma az EurActivnak két, megbízhatónak nevezett forrás is.

A brüsszeli hírportál szerint Cioloș fogja váltani a szerdán lemondott Victor Ponta helyére ma kinevezett, mindössze ügyvivői jogkörrel felruházott Sorin Cimpeanut, és ő fogja betölteni a miniszterelnöki tisztséget a 2016. decemberi parlamenti választásokig vélhetőleg egy nemzeti egységkormány élén. 
 
A portál jó ötletnek tartja Dacian Cioloșt kinevezni, mert szerinte ő azon ritka romániai közszereplők egyike, akinek a nevéhez nem fűződik korrupciós eset. Politikailag függetlennek tartják, de a Barroso-kabinetben az Európai Néppárthoz közelállónak tekintették, mert anno Traian Băsescu államfő jelölte a tisztségre.
 
Korábban Cioloș az Európai Bizottság romáiai delegációjánál dolgozott, 2007 októbere és 2008 decembere között a Tăriceanu-kabinet mezőgazdasági minisztere volt, 2009-től pedig az agrárügyek európai biztosa a José Manuel Barroso irányította Európai Bizottságban. Csak azért nem lett ismét Románia biztosjelöltje a Juncker-kabinetben, mert Victor Ponta mindenképp szociáldemokrata politikust akart jelölni a saját pártjából, így választása Corina Crețura esett.

A kép forrása Dacian Cioloș Facebook-oldala

 

Hirdetés