Közös testről elmélkedik a Temps d’Images Fesztivál

Hétvégén kezdődik a Temps d’Images Fesztivál nyolcadik kiadása Kolozsváron. Milyen programok közül válogathatunk?
Hirdetés

A 2015. november 7–14. között esedékes Temps d’Images Fesztivál témája a közös test, az esemény társalkotója pedig Alexandra Pirici bukaresti színművésznő. Az eseménysorozat keretében, november 12–14. között tartják a Független Előadóművészetek Platformját, amely a kortárs román független színház és tánc új és releváns produkcióit sorakoztatja fel.

A fesztivál nyolc napja alatt tizenkilenc színházi darab, táncelőadás és performansz lesz látható,

két könyv- és egy folyóirat-bemutatóra kerül sor, lesz filmvetítés és installáció, koncert, számos közönségtalálkozó, illetve beszélgetés a fellépő művészekkel.

„Mit jelent egy olyan művészközösségben dolgozni, ahol minden ötlet közös tulajdon, ahol elmosódnak az egyéni szerzőség határai? Az egyéniség valamint az egyén kreativitásigényének viszonylatában hogyan kezeljük a csoporthoz való tartozás, a szolidaritás és a hovatartozás kérdéskörét? Mire van szükségünk, hogy egyénileg és csoportosan kiteljesedjen az alkotás: közös testre vagy inkább olyan hősökre, kiemelt személyiségekre, akik minket képviselnek? Vajon a közös test, közös javak létrehozása csak fikció?” – többek között ezekre a kérdésfelvetésekre keresik a választ a fesztivál művészei.

Egy kis ízelítő a fesztivál keretében megtekinthető előadásokból:

  • Alexandra Badea Pulverizați című előadásának romániai bemutatója (rendezte Frédéric Fisbach), amely a munka embertelen globalizációjáról szól;
  • Yann Verburgh Căpcăuni című darabjának felolvasószínházi előadása;
  • Raul Coldea és Petro Ionesco Provizoriu című produkciója a romániai szociális láthatatlanságról,
  • Alexander Mauiloff (Bulgária) The State című performansza az állampolgárság közös értékeiről,
  • a Balansé című táncelőadás, amely Agnès Dru koreográfus-performer testén keresztül mutatja be a mozgás történetét,
  • illetve Ciprian Mureșan vizuális művész Untitled című animációs performansza.
A fesztivál idén két előadás létrejöttében vállalt társproduceri szerepet. Mindkettő érzékeny és kevésbé képviselt témát dolgoz fel: Nico Vaccari Cunthate/Ură című előadása a pornográfia erőszakosságát és ahogyan az beszűrődik a mindennapi emberi kapcsolatokba, Eugen Jebeleanu monodrámája pedig, a Ea e băiat bun című (főszerepben Florin Caracala) a transznemű egyének identitásával és a Romániában élő transzneműek bonyolult társadalmi kapcsolatrendszerével foglalkozik.
 

A Temps d’Images Fesztivál idei meghívott társalkotója Alexandra Pirici,

 
aki a kortárs táncot, vizuális művészeteket és a kísérleti zenét ötvözi. A fesztivál keretén belül Pirici Adda Kaleh álnéven koncertezik, illetve bemutatja az Instrumente delicate manipulate cu grijă című akció-művészeti alkotását, melyet az imagetanz/brut Viena és a bukaresti Nemzeti Táncközpont támogatásával hozott létre, és amely az egyéni emlékezés mint szubjektív archívum, illetve a múzeumosított művészet emberi-testi közelségbe való visszahozását tematizálja.
 
A teljes program itt érhető el, míg jegyeket a biletmaster-en lehet vásárolni, illetve a Hunyadi tér (Piața Ştefan cel Mare) 14-es szám alatti irodában, amely keddtől vasárnapig, 11:00–14:00 és 15:00–17:00 között tart nyitva. A fennmaradó helyek függvényében teljes árú jegyet lehet váltani a helyszínen az előadások kezdése előtt egy órával. A fesztivál helyszínei: az Ecsetgyár, a Boiler Club, Kolozsvári Rádió, a REACTOR, a Mărăști mozi, az Uránia-palota.
 
Az idei fesztivál nem jöhetett volna létre az esemény támogatói és partnerei, illetve a szeptemberben indított crowdfundingban résztvevő adományozók felajánlásai nélkül. Az egyhónapos kampány alatt összesen hetvenhatan járultak hozzá a fesztivál költségeihez. A kezdeményezés 166%-os eredménnyel zárult: összesen 13 302 lejt sikerült összegyűjteni. 

Hirdetés