Újabb halálos áldozat – Előzetesben a Colectiv klub tulajdonosai

Az ügyészség megállapította: a 32 halálos áldozatot követelő tragédia a túlzsúfoltság és a nem megfelelő körülmények között megrendezett tűzijáték miatt következett be.
Hirdetés

Újabb halálos áldozatot követelt a pénteki bukaresti tűvész, amely egy zsúfolt szórakozóhelyen tört ki: kedden reggel elhunyt az egyik kórházba szállított súlyos sérült. Ezzel a halálos áldozatok száma 32-re nőtt.

Ezt megelőzően, hétfőn este huszonnégy órára őrizetbe vette a legfőbb ügyészség annak a szórakozóhely három tulajdonosát.

A Colectiv klub három részvényesét közel hatórás kihallgatást követően vették őrizetbe, miután az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást ellenük. A közvádlói hivatal a harminc napos előzetes letartóztatásukat is javasolja – erről kedden dönt az illetékes bíróság.

Amennyiben bűnösnek találják őket, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.   

A legfőbb ügyészség közben megállapította: a tragédia egyrészt azért következett be, mert a terem kapacitásánál több embert engedtek be a helyiségbe, másrészt pedig azért, mert úgy szerveztek pirotechnikai show-t az ott zajló koncerten, hogy a helyiség belső kialakítása erre nem volt alkalmas.

Eközben Klaus Johannis államfő „Az Érdemért” nemzeti érdemrend lovagi fokozatát adományozta post mortem a pénteki bukaresti tűzvész két áldozatának, Claudiu Petrének és Adrian Ruginának, annak a bátorságnak, önfeláldozásnak és odaadásnak az elismeréseként, amellyel megpróbálták mások életét megmenteni sajátjuk feláldozása árán a Colectiv klubnál történt tragédiánál – közölte hétfőn a román elnöki hivatal.

A médiában megjelent beszámolók a belvárosi szórakozóhelynél történt tűzvész hőseiként írták le Claudiu Petre fotóst és Adrian Ruginát, a Bucium együttes dobosát.

A szemtanúk szerint mindketten sértetlenül kijutottak az égő klubból, majd visszatértek a sűrű füstbe borult, lángokban álló helyiségbe, hogy segítsenek azoknak, akiknek nem sikerült kimenekülni.

Hirdetés

Ruginát barátai látták, amint a kijárat közelében a menekülők által letaposott, földön fekvő embereket próbálja felemelni, és kivonszolni a klubból. Később már nem került elő, annyira megégett, hogy felesége csak a tetoválásai alapján tudta azonosítani a halottak között.

Claudiu Petre kétszer is visszatért a lángok közé, hogy bennragadt barátait kimentse. Végül ő is eszméletét vesztette a mérgező füstben. Az időközben megérkezett tűzoltók hozták ki a klubból, a szomszédban működő szülészet ügyeletes orvosa pedig háromnegyed órán keresztül próbálta újraéleszteni, de már nem sikerült megmenteni az életét.

Mint arról beszámoltunk, a pénteki tűzvészben a klubban szórakozó több száz ember nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, öten pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 136 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük csaknem 30-nak az állapota életveszélyes.

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. Az előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.

Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük. A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.
 

Hirdetés