Janovics Jenőről nem lehet eleget beszélni

Valószínűleg ezért is szerveznek közel egyhetes megemlékezést az emlékére Kolozsváron.
Hirdetés

Janovics Jenőt aligha kell bemutatni a kolozsvári magyar kultúrafogyasztó közönségnek. A Direktor Úr kultusza az évtizedek során élénken élt Kolozsváron, az utóbbi években még inkább, mint korábban. Könyvek, dokumentumfilmek, rendezvények jelezték a magyar némafilmgyártás egyik centrumának számító Kolozsvár múlt század eleji kultúrtörténetének újrafelfedezését. És ez, örvendetes módon, nem csak a magyar kulturális életre igaz: az ország legfontosabb filmfesztiváljaként számon tartott TIFF tudatosan igyekezett beemelni Janovics figuráját a multietnikus köztudatba.

De ki is volt Janovics Jenő? 

Az 1872-ben Ungváron született Janovics 1905 és 1930 között, majd 1945-ben vezette a kolozsvári magyar színházat, amely akkor operaelőadásokat is tartott. Intézményvezetőként, színészként és rendezőként is beírta magát a kolozsvári színjátszás történetébe, de emellett a magyar filmgyártás úttörője is volt. Kolozsvári filmgyára 1914 és 1920 között 48 filmet forgatott. 1945. november 16-án – vagyis majdnem kereken hetven éve – hunyt el.
 

Nos, az ő alakját idézik fel Kolozsváron  

egy csütörtökön kezdődő hatnapos rendezvénysorozat keretében – közölte kedden a szervező Kolozsvári Magyar Opera. Mivel Janovics kezdeményezésére épült fel a kolozsvári román operának és színháznak otthont adó épület, és a kolozsvári magyar színháznak és operának otthont adó Szamos-parti épület is, ezért a Kolozsvári Román Nemzeti Operát és Kolozsvári Állami Magyar Színházat is bevonták az évfordulós rendezvénybe.
 
A Janovics-napok keretében mutatják be Salat Zakariás Erzsébet színháztörténész Janovics Jenő című tanulmánykötetét és ekkor nyitják meg a színházigazgató munkásságát felelevenítő kiállítást is.
 

A filmgyártó Janovicsnak külön estét szentelnek, 

amelyen egyebek mellett levetítik Kertész Mihály A tolonc című némafilmjét élőzenei kísérettel. valamint a Zágoni Bálint által rendezett Janovics jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmet is.
 
Selmeczi György karmester neves alkotókkal, előadóművészekkel működik közre a Szívem szeret című operettparádé bemutatásában, amelynek részeként magát Janovics Jenőt is megidézik a színpadon. Az operettgála számára a kolozsvári román opera biztosítja a helyszínt.
 
„1945-ben a Kolozsvári Magyar Színház Katona József Bánk bánját tűzte műsorra évadnyitó előadásaként, Janovics Jenő rendezésében, s az újra kinevezett színházigazgató alakította volna Biberachot.
 

Az előadás napján, november 16-án délelőtt Janovics Jenő elhunyt, 

évadnyitó beszédét a mondat közepén hagyta félbe – illőnek tűnik, hogy Erkel Ferenc Bánk bánjával emlékezzünk halálának hetvenedik évfordulójára” – indokolta a megemlékezés programját Szép Gyula operaigazgató.
 
A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Silviu Purcărete rendezésében nemrég bemutatott Shakespeare-darab, a Julius Caesar előadásával tiszteleg az intézmény volt igazgatója előtt.
 

Hirdetés