Márton Áron-filmet mutattak be Budapesten

Többek között a Kolozsvár 2015 egyesület és az Igen, tessék! Mozgalom támogatásával.
Hirdetés

Bemutatták Maksay Ágnes Márton Áron erdélyi katolikus püspök boldoggá avatási peréről készült dokumentumfilmjét szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a film bemutatója előtt a Márton Áron által írt Világnézet és nevelés című tanulmány egy részletével idézte meg a püspök szellemét, majd úgy fogalmazott: „Nemcsak a Magyar Művészeti Akadémia megbízottjaként, hanem egy Erdélyből származó református tradicionális papcsalád hívő fiaként is tisztelgek a nagyszerű lelkipásztor és példamutató hazafi, Márton Áron emléke előtt, ezzel is kifejezve a keresztény Magyarország közlésének fontosságát, és az emlékezés megtartó erejét”.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója úgy vélte, a film segíthet jobban ráirányítani a figyelmet a püspök életére, munkásságának fontosságára, így része lehet annak a sornak, amelyet Domonkos Pál Péter kezdett el a Rendületlenül című Márton Áron monográfia megírásával.

A dokumentumfilm három részre tagolt alkotás, amely a hitvalló erdélyi püspök boldoggá avatási folyamatának jelenlegi állásáról és jelentőségéről szól. A film kitér egyebek között az egykori ismerősök, rokonok, paptársak tanúságtételeire, valamint a kommunista román titkosszolgálat, a Securitate archívumában őrzött Márton Áronról szóló iratanyag tartalmára is.

Hirdetés

A bemutató után Maksay Ágnes Nagy Mihály történésszel, a Román Kulturális Intézet alelnökével, a film szakértőjével, valamint Kasza László brassói káplánnal, Márton Áron boldoggá avatási perének viceposztulátorával beszélgetett a filmről.

A rendezvény a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen, tessék! mozgalom, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Mathias Corvinus Collegium együttműködésében, az MMA és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, az alkotás elkészültét a Médiatanács támogatta.
 

Hirdetés