Gyökerek!
Timi
2015. október 21. szerda, 19:59
Európa utolsó érintetlen erdeit pusztítja illegálisan a Schweighofer – hívja fel a figyelmet a The Guardian a romániai erdőirtásokkal foglalkozó cikkében.

Már régóta közbeszéd tárgya, hogy az orsztrák Holzindustrie Schweighofer – mely egész Európába szállít fát – illegális erdőirtásokat végez Romániában. A témával immár a nemzetközi sajtó is foglalkozik, miután több külföldi környezetvédelmi szervezet vizsgálódott az ügyben.

Egy nemzetközi környezetvédelmi tényfeltáró szervezet, az Environmental Investigation Agency konkrét bizonyítékokat szerzett a cég káros tevékenységéről. A szervezet embere

rejtett kamerás felvételeket készített a Schweighofer illetékeseivel inkognitóban zajlott tárgyalásai során,

az illegálisan kivágott, jelöletlen fák eladásáról. A zöldek ugyanakkor azt is lefilmezték, amint a céghez tartozó egyik vasúti raktárban egy teherszállító gépjárműről jelöletlen rönköket pakolnak le, melyeket később egy tehervagonba pakolnak át.    

A fafeldolgozással foglalkozó Schweighofer megállítására szövetkezett környezetvédelmi szervezetek képviselői szerdán Bécsben tartottak sajtótájékoztatót, melynek keretében rámutattak: a romániai erdőirtásokat egy bűnszövetkezet végzi.

A romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdőirtások környezetvédelmi területeket is érintenek, például a Retyezáti Nemzeti Parkot. Itt több erdőt is felvásárolt ugyanis a Schweighofer,

az innen származó fát pedig tüzifaként értékesítették Ausztriában.

Az osztrák cég a The Guardiannak tagadta az ellene felhozott vádakat. Sőt, azt nyilatkozták: az illegális faszállítmányokra vonatkozó kijelentéseket kiragadták a szövegkörnyezetből a rejtett kamerafelvételek készítői. A Schweighofer minden érvényben lévő szabályt tiszteletben tart, minden beszállítónak igazolnia kell azt, hogy az általa szállított rönkök honnan származnak. Egyetlen jelöletlen, illegálisan kivágott fa sem található a Sweighofer raktáraiban – nyilatkozta a szóvivő. Azt viszont

elismerték, hogy a retyezáti erdőkből származó fát is feldolgoznak, de ez nem törvénybe ütköző.

A Schweighofer egyébként 2002 óta van jelen Romániában. Az ügyészség a környezetvédelmi tárca bejelentése alapján már vizsgálja a cég tevékenységét, miután egy ellenőrzés alkalmával számos rendellenességet találtak, többek között nem sikerült mindig bizonyítani, hogy honnan származott a faanyag, vagy fiktív kísérőlevelekre bukkantak. Ezek alapján fennáll a gyanú, hogy az osztrák vállalat illegális fakitermeléssel foglalkozó cégekkel áll szerződésben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12186

Beérkezett trackbackek

Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.