Marosvásárhelyi Könyvvásár: szabad a jegyvásár!

A könyves rendezvényen ugyanis kiemelt programok is lesznek. Előadások, koncertek, beszélgetések színesítik a kínálatot.
Hirdetés

A november 12-én kezdődő marosvásárhelyi könyves szemlén természetesen most is a könyveké lesz a főszerep, de az összesereglett kultúrafogyasztók színielőadáson és koncerten is részt vehetnek: a könyvvásáron évek óta először lépnek fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei, és sor kerül Halász Judit első erdélyi koncertjére is.

A kolozsváriak a Leonce és Léna című előadással lépnek fel Vásárhelyen. A 2010-be UNITER-díjra jelölt előadás alapját Georg Büchner szövege képezi, mely a drámairodalom első, az emberi gondolkodás és beszéd széthúzásához vezető, elszemélytelenítő mechanizmusról szóló remake-je. A Tompa Gábor rendezte darab főbb szerepeiben Bodolai Balázst, Györgyjakab Enikőt, Váta Lórándot és Viola Gábort láthatjuk – november 12-én este 7 órától.

Ugyancsak 12-én, délután fél öttől kerül sor a Varga Gábor Kályhabúcsúztató című műve nyomán színpadra állított felolvasószínházra is Gáspárik Attila rendezésében. A Kályhabúcsúztató tulajdonképpen rekviem a régen letűnt erdélyi magyar polgári lét emlékéért.

Halász Judit a Csiribiri című műsorát viszi színpadra, két alkalommal is: november 14-én 11, illetve 17 órától. Az összeállításban ismert gyerekdalok, megzenésített versek és mondókák szerepelnek.

Szintén nem mindennapi élményben lesz részük a Garaczi László Ovibrader szövege alapján készült előadás nézőinek sem. A darab során Petyus, a „szeretlek” szó kimondására képtelen kisgyerek múltbéli és jövőbeli életének szakaszai elevenednek meg epizodikusan a gyermekpszichológusnál megélt hipnózis alatt. Az előadást november 13-án, 19.30 perctől a Kultúrpalota Kistermében tekinthetik meg az érdeklődők.

Hirdetés

A könyvvásár szervezői emellett számos ingyenes programra is várják a látogatókat, köztük a Magyar Irodalmi Estre (november 12-én, 17 órától), az erdélyi szépirodalmi lapok főszerkesztőinek kerekasztal-beszélgetésére (november 13-án, 17 órától) vagy a Király István által rendezett Jánosházy György-emlékestre (november 14-én, 19.30-tól).

Tessék megrohamozni a jegypénztárakat!

Hirdetés