Drágább a román áram Romániában, mint Magyarországon

A közös közép-európai árampiac miatt.
Hirdetés

Egyértelműen Románia hátrányára vált, hogy – a Transelectrica szolgáltatón kereszül – egy évvel ezelőtt rácsatlakozott a cseh–szlovák–magyar másnapi kereskedésű villamosenergia-piacra. A hatékonyabb kereskedést és kapacitásfelosztást lehetővé tévő, az európai belső villamosenergia-piac kialakítását célzó összefogásból jelenleg Magyarország húzza a hasznot. Az anyaországi energetikai cégek ugyanis viszonylag olcsón vásárolnak Romániában termelt nap- és szélenergiát, amelyet aztán a közös árampiacon keresztül magasabb áron értékesítenek a romániai szolgáltatóknak.

Mindez részben a négy ország energiapiaca összekapcsolásának elvével magyarázható, miszerint a legolcsóbb villamosenergiát a legjobb árkínálatot felmutató ország piaca felé irányítják, márpedig a cseh, a szlovák és a magyar piacon olcsóbb a villamos energia, mint nálunk. Ráadásul a másnapi árambörze működési mechanizmusa abban áll, hogy az az ország, ahol a villanyáram ára magasabb, importőrré válik, míg az exportálhat, ahol az ár alacsonyabb.

Az egyetlen romániai energiabörzét működtető OPCOM szerda déli adatai szerint a hazai villamos energia ára volt a legolcsóbb a térségben: miközben egy megawattóra nálunk 54,12, addig Magyarországon és Szlovákiában 60,03, míg Csehországban 58,50 euróba került. Beszédes adat az is, hogy miközben Románia tavaly nettó energiaexportőr volt, a behozatal volumene idén a tavalyi tízszeresére ugrott: a bukaresti statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 2,1 millió megawattóra villamosenergiát importáltak az országba.

Hozzá kell tenni, hogy ugyanebben az időszakban közel 55 százalékkal, 5,7 millió megawattórára nőtt a román kivitel 2014 első hét hónapjához viszonyítva, és az export volumene közel háromszorosa volt az importénak.

Márpedig a külföldön értékesített román energiamennyiség szinte teljes egészét megújuló energia teszi ki, mivel az így előállított villanyáram a legolcsóbb, ezáltal a legversenyképesebb is. Többek között ez a magyarázat arra is, hogy a nap- és szélerőműveket működtető befektetőktől a viszonteladók által felvásárolt zöldenergiát előszeretettel exportálják.
 

Hirdetés