Oroszország ismét Romániát fenyegeti

Ilyesmiket mond a külügyi illetékes: „amíg nem késő”.
Hirdetés

Az amerikai MK-41 Aegis típusú rakétarendszerek telepítése a nemzetközi biztonságot fenyegeti, az Egyesült Államoknak és Romániának pedig meg kell értenie, hogy fel kell hagyniuk az ezel kapcsolatos tervekkel, „amíg nem késő” – jelentette ki Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium fegyver-ellenőrzési főosztályának vezetője a jelenleg zajló ENSZ-közgyűlés egyik bizottságában.

Az orosz tisztségviselő arra utalt, hogy az Olt megyei Deveselu mellett az év végéig működőképessé válik az amerikai rakétaelhárító rendszert működtető NATO-bázis.

A korábban többször is megfogalmazott orosz álláspont szerint az Aegis-rendszer beüzemelése Romániában és Lengyelországban megszegi a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták felszámolásáról szóló INF-szerződést, amelyet Washington és Moszkva 1987-ben írt alá.

Márciusban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes vádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy az Aegis-rendszerben közép- és hosszú hatótávú rakétákat használ, amit az INF-szerződés tilt.

Hirdetés

A román külügy reagált a vádakra, az állásfoglalás szerint Uljanov kijelentéseiben semmi újdonság nincs. Mint írják, a román és az amerikai fél, valamint a NATO nyíltan tájékoztatta mind az Orosz Föderációt, mind pedig a nemzetközi közvéleményt arról, hogy az Aegis-rendszer nem Oroszország ellen irányul, kizárólagos célja a ballisztikus rakéták elleni védelem, összhangban a nemzetközi joggal és az ENSZ Chartájával.

Az INF-szerződés megsértésére vonatkozó vádak alaptalanok, mivel az egyezmény kizárólag a földi célpontok ellen bevetett rakétákra vonatkozik, a deveselui bázisra telepített rakéták pedig szükség esetén a levegőben semmisítenék meg ballisztikus fegyvereket. Ráadásul szó sincs arról, hogy a Romániába telepített rakéták nukleáris tölteteket kapjanak.

Hirdetés