Hány külföldi állampolgár él Kolozsváron?

A bevándorlási hivatal adatai szerint több mint hatezren vannak, a legtöbben Franciaországból jöttek.
Hirdetés

A Kolozs megyei bevándorlási hivatal közleményben tette közzé, hogy hány olyan – nem illegális – bevándorlóról tudnak, aki Kolozsváron él, tanul, dolgozik. A világ 113 országából összesen 6 ezer 459 külföldi személy szerepel a hivatal nyilvántartásában, akik közül majdnem ezren idén érkeztek a városba.

A legtöbben Franciaországból (1009 személy), Olaszországból (723 személy), Németországból (516 személy), Moldova Köztársaságból (447 személy) és Tunéziából (297 személy) származnak.

A leggyakoribb ok, amiért itt telepednek le, az családi. Azaz beházasodnak egy román családba, és úgy döntenek, hogy Kolozsváron keresik a boldogulást. Ugyanakkor sokan felsőfokú tanulmányaikat végzik itt. Az elmúlt kilenc hónapban 40 külföldi kért munkavállalási engedélyt, 1432-en kérvényezték az ideiglenes tartózkodási engedély meghosszabbítását vagy módosítását. Ez idő alatt 48, főleg a harmadik világbeli országból származó személytől vonták be a letelepedési engedélyt.

Kolozsváron összesen 57 külföldi állampolgár tartózkodott illegállisan, közülük 28-an teljesítették a maradási feltételeket, a többieket hazaküldték, kiutasították.

Fotó: romania.travel

Hirdetés