Magyar bukta, román kijutás – de még van remény

Gólzáporos meccsen maradt alul Magyarország Görögországgal szemben, de ez az Eb-szereplés szempontjából nem számít: ettől függetlenül legjobb csoportharmadikként még kijuthat az Eb-re. A románok viszont simán győztek Feröeren, és már EB-résztvevők.
Hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott 4-3-ra kikapott Görögországban a vasárnapi, utolsó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén, így Észak-Írország és Románia mögött a harmadik helyen maradt a csoportban.

Bernd Storck szövetségi kapitány negyedik meccsén először kapott ki a magyar kispadon, a nemzeti csapat pedig nyeretlen maradt Görögországban.

A magyar válogatott ugyanúgy harmadik helyen zárta ezt a kvalifikációs sorozatot, mint az előző Eb- és vb-selejtezőt, csakhogy ezúttal ez nem kiesést jelent. Még reális esélye van arra, hogy – a hétfői és keddi eredmények függvényében – legjobb harmadikként egyenesen kijusson a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. Rosszabb esetben pedig novemberben pótselejtezőt játszhat, melynek sorsolása jövő vasárnap lesz.

A görög szurkolók érdektelenségét hűen tükrözte, hogy az Olimpiakosz 2004-ben átadott, 33 ezer néző befogadására alkalmas stadionjában alig több mint ötezren gyűltek össze, így a néhány száz magyar drukker végig hangosabban bíztatta kedvenceit, ezzel hazai hangulatot teremtett Bernd Strock csapatának, igaz, több ízben gyalázva a magyar szövetséget és Romániát.

A mérkőzés rosszul kezdődött magyar szempontból, ugyanis a teljes védelem csak asszisztált a görögök korai góljánál: Kiciu szabadon futott el a jobb oldalon, középen hárman érkeztek senkitől sem zavartatva a passzára, de mindannyian túlfutottak a labdán, a bal szélen érkező Sztafilidiszre sem jutott magyar játékos, így nem is lehetett más az akció vége, mint bekapott gól… Ez volt a görögök első hazai találata a sorozatban.

Kissé idegesnek és zavarodottnak tűnt a pontatlanul futballozó magyar csapat, de néhány perc múlva megnyugodott, amit az is jelzett, hogy a csütörtöki meccs hőse, a Feröer-szigetek ellen kétszer eredményes Böde a félidő derekán csak centikkel tévesztett célt.

Igaz, közben a hazaiaknak is volt lehetőségük előnyük növelésére. Nem sokkal később a görög védelemben éppen a gólszerző Sztafilidisz hibázott, aki állva várta Leandro beadását, így Lovrencsics őt megelőzve szinte zavartalanul fejelhetett a kapuba, megszerezve pályafutása első válogatottbeli gólját. Innentől – bár nem játszottak fölényben – a magyarok voltak veszélyesebbek: Juhász csak centiket tévedett egy szögletet követően és Lovrencsics távoli lövése is ígéretes volt, de a szünetig már nem változott az állás.

A második félidő görög helyzettel indult, de magyar vezetéssel folytatódott, ugyanis egy vendégszöglet után Németh vette be a hazai kaput. A magyarok öröme nem tartott sokáig, a meccs talán egyetlen igazán szép akciója után három perccel egyenlített Görögország. Ez teljesen „megfogta” Storck tanítványait, a hazaiak ekkor több szép támadást vezettek, helyzeteik is voltak. A meccs tét nélküliségéről mindent elárult, hogy két rutinos kulcsjátékosát, Gerát és Dzsudzsákot is lehozta a magyarok német szakvezetője, hogy olyan fiataloknak adjon bizonyítási lehetőséget, mint Kalmár és Nagy. Előbbi ráadásul egy gyönyörű cselsorozat után gólpasszt adott Némethnek. A hajrá viszont a görögöknek sikerült jobban, nagy energiákat mozgósítottak az egyenlítésért, majd a győzelemért az ekkorra már elfáradó és beszoruló magyarok ellen.

Próbálkozásaikat siker koronázta, így bár sereghajtóként, de szépen búcsúztak a sorozattól, a magyarok pedig a tévé előtt izgulhatnak majd hétfőn és kedden a legjobb harmadik helyért.

Storck: mi mindent megtettünk

Hirdetés

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapat mindent megtett a győzelemért.

„Hibáztunk a meccs elején, ezért hátrányba kerültünk, de felülkerekedtünk rajta, egyenlítettünk és fordítottunk is. Mindent megtettünk a győzelemért, a játékosaim mindent kiadtak magukból, nem tehetek szemrehányást nekik. Mindkét csapat sokat kockáztatott a győzelemért, ezért volt ennyi gól” – közölte a mérkőzés után a magyarok német szakvezetője, hozzátéve: tudták, hogy nem a saját kezükben van a sorsuk, és a románok nyertek a Feröer-szigeteken.

„Így nekünk az marad, hogy izgulunk hétfőn és kedden” – mondta Storck.

Könnyed román győzelem

Románia viszont egy pillanatig sem izgult a Feröer elleni meccsen: simán, 3-0-ra verte a skandinávokat, így a csoport második helyén végezve kijutott a franciaországi kontinensviadalra. Budescu már a meccs elején megszerezte a vezetést a román válogatottnak, amelyet még az első félidőben ugyancsak ő meg is duplázott. Aztán még Maxim is betalált, így Románia nyolc év után ismét Eb-résztvevő.

„Ez a szurkolók és a román labdarúgás diadala. Remélem, ez a kijutás sok változást hoz majd” – nyilatkozta a meccs után Anghel Iordănescu szövetségi kapitány.
 

A csoport végeredménye:

1. Észak-Írország     10  6  3  1  16- 8  21 pont – Eb-résztvevő
2. Románia         10  5  5  0  11- 2  20  – Eb-résztvevő
3. Magyarország    10  4  4  2  11- 9  16 
4. Finnország      10  3  3  4   9-10  12 
5. Feröer-szigetek 10  2  0  8   6-17   6 
6. Görögország     10  1  3  6   7-14   6
 

Hirdetés