Egyelőre örülhetnek az ortodoxok a Székelyföldön kapott ajándéknak

A bíróság szerint jogosan kapott ajándékba a görögkeleti egyház egy szállodát. Majd Strasbourg dönt.
Hirdetés

Megalapozatlannak találta a brassói fellebbviteli bíróság a kovásznai Fenyő Szállót az ortodox egyháznak adományozó kormányrendelet felfüggesztésére vonatkozó civil kérést – közölte Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács ügyvezetője, a per egyik kezdeményezője. Gazda hangsúlyozta, nem is a rendelet felfüggesztését, hanem annak hatálytalanítását kérték, és a határidőn belül megfellebbezik a döntést. „Ez az indoklás is mellébeszélés – kommentálta a döntést Gazda. – Végigjárjuk a román igazságszolgáltatás minden állomását, majd a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulunk, azért is kezdeményeztük civilként a jogi harcot, hogy erre legyen lehetőségünk.”

Emlékeztetett, hogy egy másik perük is folyamatban van, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntését is megóvták, mert nem mondta ki egyértelműen, hogy a szálloda átadására vonatkozó sürgősségi rendelet diszkriminatív, ezt a bukaresti fellebbviteli bíróság tárgyalja.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére húsz háromszéki személy indított pert a román állam ellen, amiért az 2013 karácsonyán sürgősségi kormányrendelettel az ortodox egyháznak adományozott egy 89 szobás szállodát Kovászna fürdővárosban. A Fenyő Szálló korábban az állami protokollalap tulajdonában volt.

A kormány „a román nép nemzeti identitásának megőrzésében lényegbevágó szerepet játszó Román Ortodox Egyház támogatásának erkölcsi parancsára” hivatkozott a kormányrendeletben.
 

Hirdetés