Várkert Fesztivál: íme a hétvégi program

A gyalui Várkert Fesztiválra önmagában a helyszín miatt is érdemes kilátogatni. A 15. századi reneszánsz kastély kertjében a szervezők számos programmal is készülnek.
Hirdetés

Az első alkalommal megszervezett gyalui Várkert Fesztivál programjai közül a közönség kétség kívül az esti koncerteket várja a leginkább: szombat este 19 órától fellép az Edda, vasárnap pedig a Bagossy Brothers Band és a Nightlosers. Napközben főleg gasztronómiai és gyermekeknek szóló programok lesznek. A középkori hangulatot a Kolozsvári Magyar Napokról jól ismert Emese park teremti meg.

A középkori várjátékok keretében lesz íjászat valódi visszacsapó szaru íjjal, számszeríjjal való lövészet, lehetőség lesz a hajítógép kipróbálására, nemezelésre, gyertyamártásra is. A középkori életmód rekonstrukciójával foglalkozó Emese park vívásbemutatóval, fegyverismertetővel, középkori és régi népi hangszerek bemutatásával, továbbá vásári játékokkal, ügyességi feladatokkal, csutoraesztergálással és ördöglakatokkal várja a látogatókat. A gyermekeknek szóló programokért az Életfa Családsegítő Egyesület felel.

A Korok, konyhák, kóstolók elnevezésű főzőverseny szombaton reggel 9-kor kezdődik, a jó hangulatról pedig palatkai és kalotaszegi népzenészek gondoskodnak.

Az első komolyabb programot a gyalui várkastély megismerésének szentelik a szervezők. Weisz Attila és Kovács Zsolt művészettörténészek, valamint Felix Marcu és Csók Zsolt régészek tartanak idegenvezetéssel egybekötött előadást magyar és román nyelven a kastélyról, illetve a római kori clastrumról.

Szombaton 14 órától Csinta Samuval, az Erdély újranemesítői c. kötet szerzőjével az erdélyi főnemes családok leszármazottainak visszatéréséről szerveznek beszélgetést, 16 órától pedig a Helikon szervezésében irodalmi estre kerül sor André Ferenc, Gothár Tamás, Kali Ágnes és Ugron Nóra részvételével.

Az Edda koncert előtt, a hangulat megalapozására 17.30-kor még beülhetünk egy Prosecco borkóstolóra is. A koncertet követően az estét tábortűz, szabadtéri táncház és gitárest zárja.

Hirdetés

A vasárnapi program egyik fénypontja az ökörsütés lesz. Iglódi Ferenc ökörsütő mester györgyfalvi szürke marhából készíti el a megkóstolható pecsenyéket. A hozzá illő köretről egy verseny keretében gondoskodnak. A Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület lovasíjászbemutatót fog tartani.

A Kolozsvári Bábjátszótér 13 órától mutatja be a Mátyás király lopni megy című bábjátékot Vadas László rendezésében, majd 14 órától Belloni bűvészműsora varázsolja el a kicsiket. A 15 órától kezdődő borkóstolón a VINCA pincészet borai mutatkoznak be. Az estét a koncertek után ismét táncház zárja.

Mindkét nap menetrend szerinti járatok indulnak Kolozsvár–Gyalu–Kolozsvár útvonalon. Indulás félóránként, 10 órától kezdődően az Új Sportcsarnok és a Kolozsvár Aréna közötti parkolóból (a Szamos felől). Nagyobb érdeklődés esetén szombaton, 13 és 18 óra között a buszok negyedóránként indulnak. Az esti koncerteket követően, 24 óráig félóránként biztosítunk járatot Gyalu–Kolozsvár útvonalon. Egy út ára 5 lej.

A szervezők ugyanakkor közölték: a gyalui Várkert Fesztivál csatlakozik ahhoz a nagyszabású adománygyűjtő akcióhoz, amelyet a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Ökumenikus Segélyszervezet hirdetett meg a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a kárpátaljai gyermekek javára. A helyszínen lehetőség lesz pénzadományokat felajánlani. A szervezők ugyanakkor a borkóstolók, a főzőverseny és a köretkészítő verseny kóstolójegyeiből származó bevételt is erre a célra ajánlják fel.

A teljes program itt olvasható.

Hirdetés