Jónás Vera Kolozsváron hódít, és üzen a rajongóinak (VIDEÓ)

Ha még nem ismered Jónás Vera zenéjét, akkor feltétlenül gyere el a kolozsvári Atelier Caféban tartandó csütörtöki koncertjére. És nézd meg azt az EXKLUZÍV VIDEÓÜZENETET, amelyet a Főtér olvasóinak küldött!
Hirdetés

Jónás Verát többször volt már alkalmam élőben hallani, legutóbb éppen Nagyváradon, ahol a PKE zenetanszékének meghívására egy workshopon okította a hallgatókat. Hogy mire is pontosan, azt nehéz lenne megmondani, hiszen annyi mindenről szó esett, talán általánosan megfogalmazva a zenélés tényleges élvezetére, a zenei önkifejezéssel kapcsolatos gátlások feloldására. Szimpatikus volt, ahogyan közvetlen stílusával pillanatok alatt elérte, hogy  feloldódjon a zenészpalántákból álló közönségben a feszélyezettség, és művésztársként viszonyuljanak hozzá.

Ez az attitűd a hajtóereje annak az utcai projektnek is, melynek keretében az utca emberének alkotási kedvét felhasználva személyes élmények és a zene ereje által teremt közösséget. A kezdeményezés lényege, hogy többek között tehetséges roma fiatalokból álló csapatával együtt kiköltözik az utcára egy laptoppal, pár hangfallal, egy mikrofonnal, hangszerekkel, illetve zajkeltő eszközökkel és a járókelők bevonásával élő felvételt készítenek. Mindenki hozzáteheti ötletét az így készülő örömzenéhez. Ezt többek között Kolozsvár utcáin is kipróbálta idén augusztusban.

A kísérletező kedv és a személyes hang teszi a 2011-ben alapított Jónás Vera Experiment zenekart, illetve saját dalszerzeményeit is üdítően frissé, melyet az élő koncertjeiken érezhet át igazán a hallgató. Erre lesz alkalma a kolozsvári közönségnek október 8-án 21 órától a Atelier Caféban.  Biztosak lehetünk benne, hogy Veráék készülnek valamilyen meglepetéssel. Annyit már elárultak, hogy hallhatunk néhány közönségszűz, friss szerzeményt is, hiszen a zenekar új albumot vesz fel az ősz folyamán, de mindenképp szeretnének mutatni belőle néhány újdonságot. A kolozsvári koncerte a beugró: 10 lej.

Vera egyébként nemrég tért vissza Japánból, ahol a tavaly ősszel a Whereabout Records által a szigetországban is kiadott Game című nagylemezt egy ötállomásos miniturné során mutatta be több városban. A mindig aktív, valamin épp munkálkodó, valamire készülő énekesnővel nemrég készített felvételt Balcony TV Budapest, aztán megtudhattuk, hogy az idei Record Store Day-en is fellép majd, s végül de egyáltalán nem mellékesen: az Artisjus is jelölte Junior zenei díj kategóriában, mint dalszerzőt.

Hirdetés

Vera legutóbb 2014 októberében jelentkezett új klippel, amely még a 2013-ban megjelent első albumán szereplő dalból készült, de hallgatható már a nemsokkal később elkészült újabb dalcsokor is, amelyekből megjelenő Wanted kislemezét tavaly november óta ismerheti a hallgatóság.

Vera mára már jól felismerhető tagja a mai magyar énekesnők képzeletbeli klubjának, hiszen zenéjében folyton megmutatkozik az az aktív attitűd, ami az énekesnő személyének is szerves része. Folyamatosan megújul, meglep minket valamivel, ugyanakkor a dalok lényege, legbelső hangsúlya valahogy mégis mindig megmarad, kedves karakterével vezeti a hallgatót. Röviden megfogalmazva az egységes báj és csibészség keveréke az, amit miatt bekerült és úgy tűnik, egy darabig marad is az ismert női dalszerzők között.

Hirdetés