Azomureş-ellenőrzés: újabb sikeres lépés

Benyújtották a független szakértői ellenőrzést támogató aláírásokat.
Hirdetés

Összegyűltek a szükséges aláírások az Azomureş kombinát által okozott szennyezés kivizsgálását követelő polgári kezdeményezéshez. Mostantól a marosvásárhelyi tanácson áll, hogy mikor tűzi napirendre a független szakértői bizottság felkérésére vonatkozó határozattervezetet – jelentette be Portik Vilmos. Az EMNP Maros megyei elnöke hétfőn nyújtotta be a polgármesteri hivatalba a 6357 támogató aláírást, amelyek révén a helyi tanácsnak napirendre kell tűznie az erre vonatkozó határozattervezetet. Portik Vilmos elmondta, az indítvány kiterjed arra is, hogy ne csak a jelenlegi szennyezés mértékét mérjék majd fel szakértők, hanem azt követően is méréseket végezzenek, és tegyék nyilvánossá a légszennyezési értékeket, hogy a kombinát beszereli a korszerű szűrőberendezéseket.

„A törvény arra kötelezi a testületet, hogy miután a jegyző hitelesnek nyilvánítja az aláírásokat, azt követően kötelező módon napirendre kell tűzze, és szavaznia kell róla. Én abban bízom, hogy látván, érzékelvén azt a vásárhelyi közhangulatot, amely az utóbbi hetekben, hónapokban mindenki által megtapasztalható volt, nem fognak ellene szavazni, és támogatni fogja a helyi tanács ezt az indítványt.”

Portik Vilmos az Erdély FM-nek azt is elmondta, abból kiindulva, hogy a polgármesteri hivatal iktatójában nem tudták pontosan, mi az aláírások átvételi eljárása, számít arra, hogy mindenféle bürokratikus okokra hivatkozva késleltetni fogják a polgári kezdeményezés megvitatását.
 

Hirdetés